Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Nederland stationeert militairen op Sint Maarten

Datum : 14/06/2012
Land : Sint Maarten

Nederland stationeert militairen op Sint Maarten

Op Sint Maarten worden vanaf volgend jaar permanent mariniers gestationeerd. Minister Hans Hillen van Defensie maakte dat woensdag 13 juni bekend in de Tweede Kamer tijdens een overleg over de Kustwacht in het Caribisch gebied. Volgens de bewindsman gaat dit niet ten koste van de kazernes op Aruba of Curaçao.

Hillen benadrukte dat de komst van de mariniers niet betekent dat er iets mis is op Sint Maarten. De bewindsman hoopt met de permanente stationering van de mariniers tijdverlies te voorkomen als de inzet daadwerkelijk nodig is. Hij legt uit dat de afstand tussen de bovenwindse- en de benedenwindse-eilanden zo groot is, dat er veel tijd verloren gaat wanneer de militairen van Curaçao of Aruba naar Sint Maarten moeten worden getransporteerd. Daarom wil hij 26 mariniers permanent op het eiland vestigen.

Volgens Tweede Kamerlid Marcial Hernández van de PVV is Sint Maarten een doorn in het oog van de Verenigde Staten als het gaat om drugssmokkel. Volgens Hernández worden vele duizenden kilo's drugs via Sint Maarten naar Amerika gesmokkeld. Hernández: “Er komen dagelijks cruiseschepen vol met touristen aan op Sint Maarten en dan staat daar 1 douanier met 1 hond om al het douanewerk te doen. Slechts 1 op de 15.000 plezierjachten wordt gecontroleerd. Op die manier worden er duizenden kilo’s drugs gesmokkeld naar Amerika en Europa.” Minister Hillen gaf toe dat de Kustwacht inderdaad weinig drugsvangsten heeft gedaan in de buurt van Sint Maarten. Maar drugssmokkel ondervangen is niet de enige taak van de kustwacht.

Waar Hernández zich druk maakt over drugssmokkel, maakt Hillen zich zorgen over onrust onder Kustwachtpersoneel op Curaçao en Sint Maarten. De militairen krijgen hun salaris ondertussen netjes uitbetaald, maar het duurt lang voordat ze officieel benoemd worden. De politicus legt uit dat hij naar premier Schotte is gegaan om hem te vertellen dat hij zijn zaakjes moet regelen. Zijn laksheid stuit Hillen tegen de borst: “Het ernstige is dat het zijn mensen zijn. Dus Curaçao benadeelt zijn eigen mensen zo lang er geen benoemingen af komen. Hetzelfde geldt voor Sint Maarten en Aruba. Maar het gaat beter, er is wel wat gebeurd.”

Minister Hillen is ondanks de kritische opmerkingen van de verschillende Kamerleden over het functioneren van de Kustwacht tevreden over het functioneren van de organisatie.

Bron : RNW Caribiana
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug