Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Nederlands scheepswrak gevonden in Caribische Zee

Datum : 25/10/2014

Nederlands scheepswrak gevonden in Caribische Zee

Onderzoekers hebben in de wateren van Trinidad & Tobago in de Caribische Zee het wrak van een Nederlands oorlogsschip gevonden. Het Huis de Kreuningen, dat in 1677 aan de grond liep, is nog in prima conditie. "Meer dan 300 jaar onaangeroerd", aldus onderzoeksleider Kroum Batchvarov van de universiteit in Connecticut.

"We vonden het Huis de Kreuningen bij toeval, omdat het buiten de grenzen lag van het gebied waar we aan het zoeken waren", vervolgt hij in een gesprek met Uconn Today. De onderzoekers zochten naar zestien schepen die in de haven van Scarborough, een stad in Trinidad & Tobago, zijn vergaan tijdens de strijd tussen de Nederlanders en de Fransen in de zeventiende eeuw.

Er zijn naast het wrak ook negen kanonnen, aardewerken potten en bakstenen gevonden, die precies lijken op de bakstenen die in 1647 in Leiden werden gemaakt. De vondst is belangrijk voor de maritieme geschiedenis van die periode. "Hoewel we een handjevol schriftelijke verslagen hebben, zijn er geen gedetailleerde tekeningen van 17e-eeuwse oorlogsschepen", zegt Batchvarov.  "De wrakken zijn onze enige bron van informatie over de schepen zelf. Het is daarom niet overdreven om te zeggen dat de ontdekking een schatkamer is voor archeologische onderzoekers."

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is verrast door de vondst. ''Ik verwacht dat de onderzoekers contact opnemen met onze overheid, zeker als men daadwerkelijk gaat graven. Dan komen ze uiteindelijk bij ons uit", zegt Martijn Manders, die als hoofd maritiem programma van de dienst wereldwijd ongeveer vierhonderd schepen beheert. Hij benadrukt dat het schip nog altijd Nederlands eigendom is.

"Hoe zit het met de conservering van het scheepswrak, de financiering van het onderzoek? Dat willen we graag weten. Eventueel zullen we zelf via de ambassade aldaar contact zoeken." Uitgangspunt van de Rijksdienst is dat schepen op de plek waar ze zijn vergaan, blijven liggen. Manders betwijfelt of het wrak daadwerkelijk in gave toestand verkeert. "Het zou bijzonder en fantastisch zijn als het goed bewaard is gebleven. Maar hoe onaangeroerd is het? In de wateren bij Trinidad en Tobago is de nodige stroming en wordt het hout door organismen opgevreten. Je hebt bijvoorbeeld te maken met de aantasting door paalworm."

Bron : NOS, ANP
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug