Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Nederlandse ambassade helpt bij archeologisch onderzoek plantage

Datum : 21/10/2012
Land : Suriname

Nederlandse ambassade helpt bij archeologisch onderzoek plantage

De Nederlandse ambassade heeft haar hulp toegezegd aan het archeologische onderzoek naar het massagraf van 30 juli 1902 op de suikerplantage Mariënburg in Suriname. Tijdelijk zaakgelastigde R.J. Petri van de Nederlandse vertegenwoordiging in Paramaribo heeft de toezegging schriftelijk bevestigd aan de Stichting Cultuureducatie. Archeoloog Benjamin Mitrasingh, voorzitter van de stichting, is al jaren bezig om het onderzoek gedaan te krijgen. In 1983 en 1984 zijn al boringen gedaan en vooronderzoek gepleegd naar het massagraf, maar hier is niks uit voortgekomen. De Nederlandse ambassade zal voor de benodigde deskundigen zorgen.

Ook minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse zaken heeft zich bereid verklaard het archeologisch onderzoek ambtelijk te coördineren. De bewindsman beschouwt het als de onthulling van een mysterie na 110 jaar. Hij heeft laten doorschemeren dat het goed zou passen in het kader van de herdenking van 140 jaar Hindostaanse immigratie op 5 juni 2013. Mitrasingh benadrukt dat het onderzoek in “vriendschap met elkaar gedaan moet worden. Er moet geen schuldvraag zijn bij geen van de partijen. We willen het raadsel zoveel mogelijk samen met elkaar oplossen.”

Intussen heeft Shabier Ishaak, voorzitter van de Stichting Hindostaanse Immigratie, begin oktober schriftelijk de hulp van president Desi Bouterse gevraagd voor het onderzoek. Projectdrager van Stichting Cultuurmaatschappij NV Mariënburg, Michel Sjak Shie, heeft in een brief op 23 september dit jaar de toestemming voor het onderzoek op het terrein van het voormalige suikerplantage geweigerd. In de brief liet hij minister Moestadja weten dat het beter is de kwestie te laten rusten. De Stichting Cultuurmaatschappij NV Mariënburg is sinds 1995 onder zijn toezicht geplaatst. Ishaak wil dat president Bouterse, in deze de werkgever van Sjak Shie, zijn gezag doet gelden en toestemming geeft voor het onderzoek.

Op 29 juli, 110 jaar geleden, werd James Mavor, toen directeur van Mariënburg, doodgekapt door Hindostaanse arbeiders. Hij wilde de rietprijs niet verhogen en viel de vrouwen van de arbeiders lastig. Op 30 juli kwamen militairen vanuit Frederiksdorp naar Mariënburg, waardoor de gemoederen nog meer in beroering kwamen. De militairen schoten gericht op de arbeiders, die wilden voorkomen dat de daders werden meegenomen. Bij de beschieting zijn 17 arbeiders direct overleden. Daarna kwamen nog enkelen om. De arbeiders zijn in een massagraf begraven op het terrein van Mariënburg. Volgens verslagen is er ongebluste kalk op de lichamen gegooid, waardoor deze niet meer te vinden zouden zijn.

Bron : StarNieuws
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug