Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Nederlandse prijs voor mensenrechtenactivist

Datum : 14/05/2015
Land : Colombia

Nederlandse prijs voor mensenrechtenactivist

Als blijk van erkenning voor zijn moeizame en gevaarlijke werk heeft de Nederlandse stichting Advocaten voor Advocaten besloten om de prestigieuze Lawyers for Lawyers Award 2015 toe te kennen aan de Colombiaanse mensenrechtenadvocaat Jorge Eliecer Molano Rodríguez.

Hij zal de prijs op 29 mei in Amsterdam in ontvangst nemen. De jury heeft zich bij haar keuze niet alleen laten leiden door Molano’s grote persoonlijke moed en jarenlange inzet, maar wil op deze manier ook de aandacht vestigen op de nog steeds zorgwekkende mensenrechtensituatie in Colombia. 

Jorge Molano is lid van het juridische netwerk DH Colombia en verleent juridische bijstand aan verschillende organisaties en slachtoffers van mensenrechtenschendingen, zoals die van de nog steeds niet bestrafte moord op acht leden van de Vredesgemeenschap in San José de Apartado in februari 2005. Deze moorden zijn waarschijnlijk gepleegd met medeweten van het Colombiaanse leger.

Daarnaast staat Molano verschillende personen bij met klachten over afluisterpraktijken door de binnenlandse veiligheidsdienst. In 2009 werd zijn eigen mobiele telefoon ook afgeluisterd, waarschijnlijk eveneens door de binnenlandse veiligheidsdienst, en is hij bedreigd via internet. Een van die bedreigingen luidde als volgt: “Wij willen duidelijk maken dat als ons of onze familieleden iets overkomt, wij de rechter en haar assistent de advocaat Jorge Molano daarvoor verantwoordelijk houden, moge ons bloed over deze personen vloeien.”  

De prijsuitreiking is openbaar. Meer info op: http://www.advocatenvooradvocaten.nl

Bron : www.advocatenvooradvocaten.nl
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug