Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Nederlandse regering betuigt spijt om slavernij

Datum : 01/07/2013

Nederlandse regering betuigt spijt om slavernij

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) heeft vandaag namens de Nederlandse regering ‘diepe spijt en berouw’ betuigd over de slavernij. Dit deed hij tijdens de jubileumherdenking van de afschaffing van de slavernij in de Nederlandse koloniën in Amsterdam. “Ik sta hier vandaag namens de Nederlandse regering en kijk terug op deze schandvlek in onze geschiedenis. Ik kijk terug en betuig diepe spijt en berouw over hoe Nederland is omgegaan met de menselijke waardigheid”, zei Asscher in een toespraak. Hij bood geen formele excuses aan voor het slavernijverleden.

Het is de eerste keer dat het kabinet in eigen land spijt betuigt over het slavernijverleden. Wel kwam toenmalig minister Roger van Boxtel in 2001 met een spijtbetuiging. Dit deed hij tijdens een internationale top in Durban. Hij sprak van ‘diepe spijt’ en zei dat Nederland ‘het grote onrecht uit het verleden erkent’.

De afschaffing van de slavernij in de Nederlandse koloniën is vandaag precies honderdvijftig jaar geleden. Op 1 juli 1863 werden 47 duizend slaven vrijgemaakt in Suriname en op de Antillen. Zij werkten vooral op plantages waar suiker, koffie, cacao en katoen werden geproduceerd voor de wereldmarkt. Met 21 kanonschoten werd hun vrijheid aangekondigd. Bij de afschaffing kregen slaveneigenaren een tegemoetkoming voor alle slaven die konden werken. De Tweede Kamer stelde daarvoor een bedrag vast van 300 gulden per slaaf in Suriname en 200 gulden op de eilanden. In totaal bedroeg de tegemoetkoming bijna 12 miljoen gulden. De voormalige slaven mochten niet allemaal meteen stoppen met hun werk. De slaven in Suriname tussen 15 en 60 jaar oud moesten nog tien jaar onder staatstoezicht als contractarbeider op de plantages werken van de Nederlandse regering.

Bron : Versgeperst, Novum
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug