Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Neef Colombiaanse oud-president veroordeeld

Datum : 22/02/2011
Land : Colombia

Neef Colombiaanse oud-president veroordeeld

Voormalig senator Mario Uribe, een neef en bondgenoot van oud-president Álvaro Uribe, is maandag veroordeeld tot zeven en een half jaar cel. Mario Uribe, die voorzitter was van het Congres in 2001 en 2002, is door het hooggerechtshof schuldig bevonden aan het onderhandelen met ultrarechtse paramilitairen.

De paramilitairen van de Colombiaanse Zelfverdedigingseenheden (AUC) werden door landeigenaren en drugssmokkelaars ingezet tegen linkse rebellen. Duizenden leden van linkse rebellengroepen zijn in de jaren tachtig en negentig omgebracht door de AUC. Uribe gebruikte de AUC om de bevolking te intimideren, om zo meer stemmen te krijgen. Op die manier wilde hij zijn plek in de Senaat veiligstellen. In 2003 werd er een deal met de paramilitairen gesloten om zich over te geven in ruil voor verkorte gevangenisstraffen. Mario Uribe is een van de meest prominente figuren die veroordeeld is wegens connecties met paramilitairen.

Het hooggerechtshof heeft verzocht om onderzoek naar Uribe voort te zetten in verband met het schenden van mensenrechten. In 2008 werd Mario Uribe al vastgehouden na een mislukte poging om politiek asiel in Costa Rica te krijgen. Hoewel hij toen is vrijgelaten, werd hij op 24 februari 2010 opnieuw gearresteerd en is sindsdien vastgehouden in de La Picota gevangenis van Bogotá. 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug