Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

NGO's maken zich zorgen over mensenrechten in Venezuela

Datum : 16/06/2011

NGO's maken zich zorgen over mensenrechten in Venezuela

Venezolaanse NGO’s hebben hun bezorgdheid uitgesproken over de situatie van mensenrechten in het land. Aanleiding is de dood van drie jongeren eind mei in de gevangenis van het Venezolaanse Orgaan voor Wetenschap, Strafrecht en Criminaliteit. Hun lichamen vertoonden tekenen van afranseling en verwondingen, hoewel als doodsoorzaak werd vastgesteld dat de jongeren een overdosis drugs zouden hebben genomen vóór hun arrestatie. De NGO’s Cofavic en Sinergia wijzen op de stijging van het aantal executies zonder proces en verdwijningen.

Een onderzoek van Cofavic naar 81 mensenrechtenzaken tussen 2000 en 2009 toont aan dat bij meer dan 60% van deze zaken ambtenaren in uniform betrokken waren. Volgens Liliana Ortega, uitvoerend directeur bij Cofavic, is straffeloosheid het grootste probleem. “Wat gegarandeerd lijkt te zijn voor criminelen in Venezuela is dat ze geen proces krijgen. Er zijn geen onafhankelijke onderzoeken. Hierdoor groeit het geweld alleen maar en komt er steeds meer straffeloosheid.”

Daarnaast worden steeds meer mensenrechten activisten in het land bedreigd. Er is een groeiend aantal activisten die speciale bescherming van de overheid aanvragen, waar meestal geen gehoor aan wordt gegeven. Ook breidt de straffeloosheid zich de laatste jaren steeds vaker uit naar het systeem van justitie. Ortega noemt als voorbeeld de rechter Maria Lourdes Afiuni, die werd veroordeeld omdat ze een tegenstander van Hugo Chávez had vrijgesproken. De NGO’s hopen dat er in de toekomst meer aandacht zal komen voor de schending van mensenrechten in Venezuela.
 

Bron : El Pais
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug