Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Nicaragua boort naar olie bij Caribische kust

Datum : 17/08/2013
Land : Nicaragua

Nicaragua boort naar olie bij Caribische kust

Nicaragua gaat naar olie en gas boren bij de Caribische kust in een gebied dat tot vorig jaar toebehoorde aan Colombia. Energie-minister Emilio Rappaccioli zei dat een Amerikaans bedrijf in het weekend verkennende werkzaamheden zal uitvoeren bij de Old Providence Barrier Reef. Het gebied is vorig jaar november toegekend aan Nicaragua, dat een decennia in conflict was met Colombia over deze kwestie. Actievoerders zeggen dat het project de omgeving van het gebied zal schaden. 

Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag heeft vorig jaar de vorderingen van Nicaragua tot een groep eilandjes in het Caribisch gebied afgewezen, maar breidde de zeegrenzen van het land uit. De beslissing geeft Nicaragua meer toegang tot visgronden en gerapporteerde olie- en gasvelden.

"We hebben blokken toegewezen gekregen door de rechter voor de exploratie in de zoektocht naar olie en gas in deze gebieden," aldus president Daniel Ortega bij de aankondiging van het nieuwe project. De eerste boring door Noble Energy zal ongeveer 168 kilometer voor de kust plaatsvinden.  

Ofschoon Colombia het oneens is met de uitbreiding van de zeegrenzen van Nicaragua, is de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof bindend. Nicaragua en Colombia ondertekenden in 1928 een verdrag om het grensgeschil en de soevereiniteit van de eilanden in het Caribisch gebied te regelen. In 1980 verklaarde de Sandinistische regering van Nicaragua de overeenkomst echter eenzijdig nietig. Het argument daarbij was dat het land onder druk van de Verenigde Staten had ondertekend.

Bron : BBC World
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug