Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Nicaragua: chaos en een eenzijdige dialoog

Datum : 18/05/2018
Land : Nicaragua

Nicaragua: chaos en een eenzijdige dialoog

Terwijl uit heel Nicaragua berichten komen van rellen, demonstraties, blokkades en tekorten, is in de hoofdstad Managua de tweede dag ingegaan van wat, ondanks afwezigheid van de overheid, de nationale dialoog genoemd wordt.

De gesprekken gaan tussen maatschappelijke organisaties, de studentenbeweging, boeren en mensen uit het bedrijfsleven. Gezamenlijk roepen zij de autoriteiten op een einde te maken aan de onderdrukking en een begin te maken met democratisering, voordat er over andere onderwerpen gesproken kan worden.

Nadat Nicaragua een maand geleden in een diepe politieke en sociale crisis raakte, hebben mensen uit verschillende sectoren van het Midden-Amerikaanse land zich verenigd in de nieuwe Alianza Unidad Cívica por la Justicia y la Democracia (Burgeralliantie voor Gerechtigheid en Democratie). In een brief, gericht aan de Bisschoppenconferentie van Nicaragua (CEN) riepen zij op tot een verdere dialoog met president Daniel Ortega. Kardinaal Leopoldo Brenes van de CEN heeft zich opgeworpen tot bemiddelaar tussen de Burgeralliantie en de overheid.

Eisen vooraf voor de dialoog zijn het staken van het geweld en onderzoek naar alle mensenrechtenschendingen – niet door het Nicaraguaanse Openbaar Ministerie maar door de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten en door de Verenigde Naties. De Burgeralliantie baseert haar eisen op de Inter-Amerikaanse verklaring dat de staatsinrichting gebaseerd dient te zijn op de rechtsstaat, een scheiding der machten en democratische verkiezingen.

Helaas reageert de overheid, via paramilitaire groepen van de Sandinistische Jeugd en de nationale politie, met grof geweld tegen demonstranten. Afgelopen donderdag werd er nog een 16-jarige student bij de Technische Universiteit doodgeschoten. 

Bron : La Prensa
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug