Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Nicaragua in greep van geweld

Datum : 22/06/2018
Land : Nicaragua

Nicaragua in greep van geweld

Nicaragua blijft in de greep van het geweld. Sinds april roepen grote delen van de bevolking president Daniel Ortega op af te treden. Deze reageert met harde hand. Als in de jaren tachtig van de vorige eeuw, de hoogtijdagen van de Latijns-Amerikaanse dictaturen, maken doodseskaders op grote schaal slachtoffers onder de politieke oppositie – 170 tot nu toe. En net als toen, speelt de kerk een bemiddelende rol.

Alleen de tussenkomst van kardinaal Leopoldo Breves en Stanislaw Sommertag, de Pauselijke vertegenwoordiger in het land, lijken er eerder deze week toe geleid te hebben dat een nieuwe voorgenomen massamoord door zwaarbewapende politie en paramilitairen in Masaya voorkomen werd. De stad werd al sinds dinsdag belegerd.

De kerkelijke delegatie bracht onder meer een bezoek aan het politiebureau alwaar commissaris Ramón Avellán volgens de bevolking van Masaya de afgelopen weken al meerdere opdrachten tot grootschalige moord op demonstranten gegeven had.

Volgens kardinaal Brenes was Avellán bereid het geweld te staken. Bovendien zou hij toegezegd hebben al diegenen vrij te laten die tijdens de rellen gearresteerd waren en zich nu in de gevangenis van El Chipote, Managua, bevinden. Hoewel president Ortega de arrestanten beschuldigd heeft vandalen, terroristen en ‘bloedzuigende vampiers’ te zijn, bestaat hun ‘misdaad’ er volgens de krant La Prensa uit zich op vreedzame manier tegen de regering van Ortega en zijn vrouw Rosario Murillo verzet te hebben.

Masaya (foto), de derde stad van het land, is tijdens de opstand tegen de regering zwaar getroffen door de harde hand waarmee de autoriteiten optreden: moord, plunderingen, brandstichtingen en massale arrestaties, naar verluid reageert Ortega zijn frustraties vooral af op de inwoners van deze stad die eerder overtuigd op zijn hand waren.

Nieuw is dat de middenklasse van het land zich grotendeels solidair met de demonstranten verklaard heeft, mede omdat ook werkgevers te maken hebben met illegale inbeslagnames en agressie door paramilitairen die door de overheid aangestuurd worden.

Volgens informele berichten uit Nicaragua is de situatie kritiek. De belangrijkste toegangswegen naar hoofdstad Managua en buurland Costa Rica zijn geblokkeerd, wat er toe geleid heeft dat bijna 60 procent van het land maar half functioneert.

Volgens economen bedragen de economische verliezen inmiddels al meer dan 200 miljoen dollar en zijn er bijna 20.000 arbeidsplaatsen verloren gegaan. Als het conflict niet spoedig wordt opgelost, kan de geplande economische groei van 4 procent omslaan in een krimp.

Bron : www.laprensa.com.ni
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug