Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Nicaragua laat tientallen gevangenen vrij

Datum : 27/02/2019
Land : Nicaragua

Nicaragua laat tientallen gevangenen vrij

Tientallen Nicaraguanen die werden opgepakt wegens deelname aan anti-overheidsprotesten zijn vrijgelaten, zegt een mensenrechtenorganisatie. Het aantal vrijgelatenen is nog niet duidelijk, maar getuigen zeiden dat minibussen met gevangenen een aantal gevangenissen hebben verlaten.

De vrijlating vindt plaats slechts enkele uren voordat de gesprekken tussen de regering en een overkoepelende oppositiegroep worden hervat. De gesprekken waren in juni tot stilstand gekomen door een hardhandig optreden tegen anti-overheidsprotesten waarbij meer dan driehonderd mensen om het leven kwamen. De protesten begonnen in april vorig jaar en duurden maanden voordat ze verminderden, nadat ruim zevenhonderd mensen werden gearresteerd. Mensenrechtengroepen zeggen dat meer dan zeshonderd van hen opgesloten zitten.

De vrijlating begon in de vroege uren van de ochtend met een aantal gevangenen die het volkslied zongen toen hen werd verteld dat ze naar huis mochten. Een gerechtelijke bron vertelde de lokale media dat tussen de honderd en honderdvijftig personen uit de gevangenis zouden worden overgebracht naar huisarrest.

Ondertussen zijn leden van de overkoeplende oppositiegroep Civic Alliance gearriveerd voor gesprekken over hoe een einde te maken aan de politieke crisis. Voorafgaand aan de bijeenkomst zeiden ze dat hun belangrijkste eis was dat al degenen die gearresteerd waren om te protesteren, zouden worden vrijgelaten.

Valeska Valle, een lid van een studentengroep en een van de vertegenwoordigers van de oppositie tijdens de gesprekken, zei dat ze de vrijlating van vandaag verwelkomden als een positief teken, maar dat het niet ver genoeg ging. "Ze zijn onder huisarrest geplaatst, wij willen hun vrijheid”, zei ze.

De crisis begon in april, toen demonstraties tegen veranderingen in het socialezekerheidsstelsel van het land verbreed werden in oproepen tot het aftreden van president Ortega, die de afgelopen twaalf jaar aan de macht is geweest. De gesprekken om een oplossing voor de crisis te vinden, werden zeven maanden geleden gestopt nadat president Daniel Ortega het houden van vervroegde verkiezingen had uitgesloten, wat de voornaamste eis van de oppositie was geweest.

Sindsdien zijn honderden mensen gevangengezet en activisten van de oppositie spreken over "vervolging" en "de ernstigste crisis in generaties" voor de mensenrechten.

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug