Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Nicaragua sluit Europa buiten

Datum : 30/11/2018
Land : Nicaragua

Nicaragua sluit Europa buiten

President Daniel Ortega trok eerder deze maand tijdens een bijeenkomst van de links-populistische ALBA-landen in Managua flink van leer tegen de ‘buitenlandse inmenging’ in de Nicaraguaanse ‘binnenlandse politiek’. Hij greep de herdenking van de geboortedag van FSLN oprichter Carlos Fonseca op het Plein van de Revolutie aan om zoals gebruikelijk de Verenigde Staten en Organisatie van Amerikaanse Staten van imperialisme te beschuldigen. Maar dit keer richtte hij zijn pijlen ook nadrukkelijk op Europa.

In zijn redevoering wees hij erop dat Europeanen slavendrijvers zijn, die 500 jaar lang het continent gekoloniseerd hebben. “Europa’s houding kenmerkt zich door expansionistisch kolonialisme”, stelde Ortega en hij haalde er zelfs de Eerste Wereldoorlog erbij (waarvan het einde juist in november herdacht werd) om zijn bevindingen te onderstrepen. Samen met de VS zou Europa bezig zijn via non-gouvermentele organisaties coupplegers op te leiden en te financieren. “Daarmee zijn ze de handlangers van de geweldplegers en moeten ze betalen voor wat ze aangericht hebben”, aldus Ortega. Zijn betoog kon rekenen op een groot applaus van zijn vrouw en vice-president Rosario Murillo en de aanwezige staatslieden van de Bolivariaanse Alliantie, waaronder vertegenwoordigers van St. Vincent en de Grenadines, Venezuela en Bolivia.

Met deze retoriek koerst Ortega in de richting van een steeds verdergaande ontkenning van de rol van zijn regering in het huidige conflict. Tot nu toe neemt hij op geen enkel moment ook maar enige verantwoordelijkheid voor de gewelddadige repressie tegen de protesten die het land sinds dit voorjaar in haar greep houden. Opmerkelijk is dat hij tijdens zijn redevoering ook benadrukte dat er in Nicaragua “geen politieke gevangenen zijn, slechts gewone criminelen”. Volgens officiële politiecijfers zijn er echter al 273 mensen gearresteerd op verdenking van ‘terrorisme’.

De uitspraken van Ortega komen kort nadat de Spaanse regering de gebeurtenissen in Nicaragua in scherpe bewoordingen afkeurde en verdere sancties bepleitte. Vrijwel tegelijkertijd besloot het Europese Parlement tot een speciale missie naar Nicaragua, waarbij naast bezoeken aan de regering en autoriteiten, ook ontmoetingen met protestbewegingen en mensenrechtenorganisaties op het programma staan. Ortega heeft inmiddels duidelijk gemaakt dat de missie niet welkom is. Hoe het Europese Parlement hierop zal reageren, is op dit moment nog onzeker.

De opstelling van Ortega laat in ieder geval zien dat zijn regering steeds meer in een isolement raakt. Tegelijkertijd doet hij alle mogelijke moeite om de schade aan de Nicaraguaanse economie en zijn eigen economische belangen te beperken. Het Europese Parlement betreurt uiteraard de uitspraken, die de komst van de EP missie op losse schroeven zetten. De Steungroep Nicaragua sprak zich eerder in een persbericht uit tegen de mogelijke weigering van de missie en de uitspraken van de regering. “We moeten vooral niet vergeten op welke schaal mensenrechten door deze regering geschonden zijn, hoeveel mensen door de escalatie van de protesten omgekomen zijn en op wat voor schaal de repressie nu nog doorgevoerd wordt. Ortega probeert duidelijk terug te gaan naar ‘normaal’, zelfs te doen alsof er niets gebeurd is, maar ondertussen blijft hij zijn greep versterken.”

Meer nieuws: https://www.facebook.com/sosnicnl/

Bron : Nica nieuwsbrief
Bookmark and Share


Terug