Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Nicaragua: vrouwenmoorden en dagen van rouw

Datum : 07/03/2018
Land : Nicaragua

Nicaragua: vrouwenmoorden en dagen van rouw

In enkele dagen tijd zijn in de Nicaraguaanse stad Estelí en directe omgeving drie lichamen van vermoorde vrouwen gevonden. De jongste was een meisje van slechts twaalf jaar oud. Er is geen verband tussen de moorden, maar de trieste voorvallen hebben de vrouwenmoorden, femicidios, weer vol onder de aandacht gebracht. De feministische organisatie Católicas por el Derecho a Decidir (Katholieke vrouwen voor het recht op zelfbeschikking) registreert al jaren het aantal vrouwenmoorden en constateerde dat alleen al in de eerste twee maanden van dit jaar negen vrouwen door geweld om het leven zijn gekomen. In de meerderheid van de gevallen bleek de partner de dader.

María Teresa Blandón, sociologe en professor in gender en ontwikkeling aan de universiteit van Managua, vreest dat het einde van het dodelijk geweld tegen vrouwen nog niet in zicht is. “Het seksueel geweld in dit land is als een pandemie,” zegt zij in een interview met de Nicaraguaanse krant La Prensa, en volgens Blandón neemt de overheid het probleem niet serieus. Sinds het (opnieuw) aantreden van president Daniel Ortega en zijn vrouw en vicepresident Rosario Murillo begin 2007 is de situatie alleen maar verslechterd. De overheid heeft de verantwoordelijkheid om daders te berechten en zo de straffeloosheid te verminderen, maar de huidige regering heeft bijvoorbeeld de commissariaten voor vrouwen afgeschaft en de wet 779, tegen geweld tegen vrouwen, zodanig hervormd dat slachtoffers van geweld minder in plaats van meer bescherming genieten.

In het licht van de internationale vrouwendag op 8 maart heeft de Nicaraguaanse vrouwenbeweging opgeroepen tot een week van nationale rouw, vanwege de misdaden die tegen vrouwen gepleegd zijn. De vrouwen dragen een zwarte strik of band om aandacht te vragen voor het seksueel geweld. Met de zwarte band wijzen ze de moordenaars af en hopen tot steun te zijn voor de nabestaanden van de slachtoffers. Ook roepen ze de overheid op vrouwen beter te beschermen; vaak gaat aan de moord een langere periode van toenemend (seksueel) geweld vooraf. Wanneer politie, justitie en het Ministerie van het Gezin hun taak serieus nemen zou een deel van deze moorden voorkomen kunnen worden.

Bron : La Prensa
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug