Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Nicaragua weigert na te denken over therapeutische abortus

Datum : 17/02/2010

Nicaragua - Onder het Universal Periodic Review-systeem onderzoeken de Verenigde Naties in elke lidstaat om de vier jaar de mensenrechtensituatie. Het nieuwste rapport over Nicaragua roept het land op om vrouwen en meisjes beter te beschermen tegen huiselijk en seksueel geweld, onder meer door vluchthuizen te bieden, en door de wetgeving in het land aan te passen aan de internationale standaarden.

De Nicaraguaanse regering aanvaardde 68 van de aanbevelingen en beloofde 41 andere aanbevelingen te bestuderen voor juni, wanneer het UPR-rapport formeel aanvaard zal worden door de VN-Mensenrechtenraad. De Nicaraguaanse regering was over één aanbeveling echter formeel: de terugkomst van therapeutische abortus, die naast Nicaragua enkel nog door Chili, El Salvador, Malta en de Filippijnen verboden wordt.

Nicaragua schrapte de mogelijkheid tot therapeutische abortus in oktober 2006. Het parlement schrapte artikel 165 van het strafrecht, dat abortus om medische redenen al toeliet sinds 1893. Voortaan riskeren vrouwen die een abortus ondergaan of artsen die er een uitvoeren gevangenisstraffen van vier tot acht jaar. De straffen gelden zelfs voor dokters of verpleegsters die een zwangere vrouw met kanker of een hartkwaal behandelen met een beleid dat het ongeboren kind schade toebrengt of doodt.
(IPS)

Bookmark and Share


Terug