Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Nicaragua: 'Zendereigenaar zet aan tot haat'

Datum : 24/12/2018
Land : Nicaragua

Nicaragua: 'Zendereigenaar zet aan tot haat'

De directeur en eigenaar van de Nicaraguaanse zender 100% Noticias, Miguel Mora, is zaterdag voor de rechtbank van Managua voorgeleid, een dag na de inval op het kantoor van de zender en zijn arrestatie. Mora zal worden vervolgd wegens vermeende “aanzetten tot haat” via zijn medium, dat als kritisch wordt gezien over de regering van president Daniel Ortega.

Volgens de officier van justitie van Nicaragua wordt Miguel Mora beschuldigd van "het  aanzetten tot haat en geweld, acties die de criminele vorm van provocatie omvatten, voorstellen en samenzwering om terroristische daden te plegen zoals vastgelegd in het artikel 398 van het Wetboek van Strafrecht."

Samen met Miguel Mora werden vrijdag de journalisten Lucía Pineda, Joseph Hernández en Gustavo Serna gearresteerd. Over hen is er tot nu toe geen informatie en hun verblijfplaats is nog onbekend.

Dit is niet de eerste keer dat de regering van Ortega 100% Noticias heeft gesanctioneerd. Zijn kabeldienst was dagen geleden al opgeschort en na deze laatste politie-interventie stopte het kanaal met uitzenden via internet.

Begin december verklaarde de directeur van 100% Noticias dat hij werd onderschept en bedreigd met de dood. Hij gaf de schuld aan de regering van Ortega indien hem of een ander familielid iets overkwam.

In verklaringen aan de Stem van Amerika, vertelt Mora's vrouw, Verónica Chávez, hoe de overval plaatsvond en ze bevestigde dat ze samen met haar man, Lucía Pineda en twee anderen was gearresteerd. Ze hebben haar later vrijgelaten, zei Chávez, na ondervraagd en gescheiden te zijn van Pineda.

"Miguel is onschuldig en ik geef de regering Ortega & Murillo de schuld voor alles wat er met mijn man kan gebeuren. "Ze moeten Miguel vrijlaten, omdat hij een journalist is die alleen zijn beroep uitoefent. We hebben niets anders gedaan dan verslaglegging van het nieuws. Maar hier is er geen respect, er is niets, we bevinden ons in een land zonder wetten, we zijn gekidnapt", aldus Chávez.

Met betrekking tot de verblijfplaats van de journaliste Lucía Pineda, die ook de Costa-Ricaanse nationaliteit heeft, heeft de kanselarij van dat land haar diplomatieke vertegenwoordiging in Managua gevraagd om de protocolmechanismen te activeren en de bescherming van de journaliste te garanderen.

Bron : Voa Noticias, Nodal
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug