Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Nicaraguaanse ex-Contraleider Adolfo Calero overleden

Datum : 03/06/2012
Land : Nicaragua

 Nicaraguaanse ex-Contraleider Adolfo Calero overleden

De voormalige leider van de Contra’s in Nicaragua, Adolfo Calero, is op 81-jarige leeftijd overleden. In de jaren tachtig leidde Calero de grootste groep die streed tegen de linkse sandinistische regering. 

De zakenman en conservatief politicus had longontsteking en leed aan een nieraandoening. Hij overleed in het ziekenhuis van hoofdstad Managua.

Calero was verantwoordelijk voor de financiering en de aanschaf van wapens voor de Contra’s die gesteund werden door de Verenigde Staten. In 1987 getuigde hij voor het Amerikaanse Congres bij het Iran-Contra schandaal, dat de regering van toenmalig president Ronald Reagan in problemen bracht. 

Als jongeman studeerde Calero in de VS. In Managaua werd hij manager bij een fabriek van Coca-Cola. Toen de sandinisten in 1979 dictator Somoza verdreven, besloot hij de wapens op te nemen en werd leider van de contra’s die vochten tegen de regering van Daniel Ortega. In de jaren negentig werd hij voorzitter van de Conservatieve Patij en later een bondgenoot van de Liberale Partij. 

De strijd tegen de sandinisten heeft zijn leven gedomineerd. Vorig jaar publiceerdehij een boek over zijn betrokkenheid bij de Contra’s. 

Bron : BBC World
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug