Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Nicaraguaanse journalist vlucht land uit

Datum : 21/01/2019
Land : Nicaragua

Nicaraguaanse journalist vlucht land uit

Een Nicaraguaanse journalist die openlijk kritisch staat tegenover de regering van president Daniel Ortega, zegt dat hij in ballingschap is gegaan in Costa Rica. Carlos Fernando Chamorro zei dat hij de beslissing had genomen om Nicaragua met zijn vrouw te verlaten na het ontvangen van een reeks bedreigingen.

De verhuizing van Chamorro komt vijf weken nadat de digitale krant waarvoor hij werkt, El Confidencial, werd overvallen door de politie. Hij is de laatste in een reeks van onafhankelijke journalisten die vertrekken

Chamorro, afkomstig uit een invloedrijke Nicaraguaanse familie, organiseert ook een wekelijkse tv-show en is een van de bekendste journalisten van het land. Hij is de zoon van Violeta Chamorro, die van 1990 tot 1997 Nicaragua bestuurde na het verslaan van Ortega bij de presidentsverkiezingen van 1990. Zijn vader, Pedro Joaquín Chamorro, werd doodgeschoten toen hij redacteur was van La Prensa, een krant die zich verzette tegen het bewind van de Somoza-familie in Nicaragua.

Chamorro's kantoor werd op 14 december van het vorige jaar overvallen, dezelfde dag doorzocht de politie het pand van een aantal niet-gouvernementele organisaties die vermeende mensenrechtenschendingen in Nicaragua hadden aangeklaagd.

Chamorro zei dat hij "door zou gaan met het onderzoeken en veroordelen van misdaden, corruptie en straffeloosheid en het documenteren van de terminale crisis van deze dictatuur". Zijn opmerkingen komen terwijl de kritiek op de Nicaraguaanse regering wordt opgevoerd, zowel binnen Nicaragua als in het buitenland.

Witte pagina

Afgelopen vrijdag publiceerde La Prensa een vrijwel lege voorpagina, met slechts één vraag: "Heeft u zich voorgesteld hoe het is zonder informatie te leven?" Het dagblad zei dat "onafhankelijke media, waaronder radio, televisie, digitale platforms of gedrukte publicaties één voor één tot zwijgen zijn gebracht, waardoor de toegang tot de toch al weinige informatie die Nicaraguanen sinds 19 april hebben gehad, wordt beperkt", verwijzend naar de dag waarop een golf van anti-overheidsprotesten begon in Nicaragua.

Het harde optreden van de regering dat daarop volgde, werd op grote schaal aan de kaak gesteld door internationale instanties, waaronder de Verenigde Naties, wiens team in september uit Nicaragua werd verdreven.

Meer dan 320 mensen zijn gedood en 600 mensen zijn gearresteerd, terwijl er nog duizenden zijn gevlucht uit het land, volgens cijfers van mensenrechtenorganisaties. Maandag waarschuwde de Europese Unie dat het sancties kon opleggen aan de Midden-Amerikaanse natie.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU bijeen in Brussel zeiden dat "recente maatregelen gericht op maatschappelijke organisaties en onafhankelijke media in Nicaragua een nieuwe slag voor democratie, mensenrechten en burgerlijke vrijheden vormen die de politieke en sociale crisis verergeren".

 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug