Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Nicaraguaanse oppositie loopt weg uit gesprekken

Datum : 12/03/2019
Land : Nicaragua

Nicaraguaanse oppositie loopt weg uit gesprekken

Onderhandelingen die zijn gericht op het oplossen van de bijna een jaar durende crisis in Nicaragua zijn tot stilstand gekomen toen de oppositie van het land afgelopen zondag wegliep bij de gesprekken.

De Civiele Alliantie roept de regering van president Daniel Ortega op om alle politieke gevangenen vrij te laten voordat de gesprekken kunnen worden hervat. In een verklaring op zondag eiste de groep - bestaande uit studenten, ondernemers en activisten - ook een einde aan repressie en kidnapping en aan het voldoen aan de internationale normen voor de behandeling van politieke gevangenen. Ook moet de overheid stoppen met het lastigvallen van de families van gedetineerden. “We herhalen de oproep aan de regering om de politieke wil te tonen die nodig is om een sfeer te creëren die gunstig is voor de vrede in het land" aldus de verklaring”.

Nicaragua belandde in april vorig jaar in een crisis, toen protesten tegen pensioenhervorming tot een wijdverspreide anti-regeringsbeweging leidden. Veiligheidstroepen reageerden met hardhandig optreden tegen afwijkende meningen, gericht op activisten en journalisten. Meer dan 335 mensen zijn gedood, volgens Amnesty International, terwijl zo'n 50.000 anderen het land zijn ontvlucht.

In een persconferentie afgelopen maandag zei de minister van Buitenlandse Zaken van Nicaragua, Denis Moncada, dat de regering bereid is terug te keren naar de onderhandelingstafel en benadrukt dat de besprekingen waren gebaseerd op "vertrouwen, respect en goede wil".

De gesprekken zijn eind februari heropend, nadat Ortega zei dat hij de dialoog met de oppositieleider zou hervatten in de hoop een "vrede" te bewerkstelligen, en zei dat de onderhandelingen "vol goede wil en compromis" zouden zijn. Ortega heeft vaak dieven" en "coupplegers " de schuld gegeven van de onrust in het land.

Terwijl sommigen, onder wie de mensenrechtencommissaris van de Verenigde Naties, Michelle Bachelet, de gesprekken met voorzichtig optimisme hebben begroet, zijn anderen kritisch geweest. Verbannen oppositieleiders zeggen dat niet alle partijen behoorlijk vertegenwoordigd zijn, vooral die van ballingen die bang zijn terug te keren naar hun huizen. Anderen hebben vraagtekens gezet bij de oprechtheid van de bedoelingen van Ortega, erop wijzend dat de timing van zijn aanbod van gesprekken samenviel met toenemende druk vanuit de Verenigde Staten.

Vorige week zaterdag bood Ortega aan om alle politieke gevangenen die nog niet waren berecht, vrij te laten en de zaken van hen die wel waren berecht opnieuw te onderzoeken. Tientallen gevangenen waren al vóór het begin van de gesprekken met de oppositie vrijgelaten. De 73-jarige Ortega zei echter dat hij geen vervroegde verkiezingen zou organiseren, wat de oppositie dit jaar wil zien.

De terugtrekking van de Civiele Alliantie uit de gesprekken komt nadat de invloedrijke bisschoppen van het land op vrijdag zeiden dat ze niet langer zouden deelnemen. Een vertegenwoordiger van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) moet maandag in Nicaragua de belangrijkste spelers ontmoeten om te bepalen of OAS een rol zou moeten spelen in de onderhandelingen.

De oppositie had de OAS en de VN gevraagd borg te staan voor het vredesproces en ervoor te zorgen dat eventuele afspraken worden gehandhaafd, waartegen de regering zich verzette.

 

Bron : Al Jazeera
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug