Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Nicaraguaanse senaat stemt in met bouw 'tweede Panamakanaal'

Datum : 14/06/2013
Land : Nicaragua

Nicaraguaanse senaat stemt in met bouw 'tweede Panamakanaal'

Afgelopen donderdag heeft de Nicaraguaanse senaat ingestemd met de controversiële bouw van een kanaal dat de Atlantische met de Stille Oceaan gaat verbinden. Het kanaal zal in de toekomst concurreren met het Panamakanaal, dat al in 1914 is aangelegd, als handelsdoorgang tussen beide oceanen. Het land probeert het project al 150 jaar op de baan te krijgen, maar het is tot nu toe telkens mislukt.

De opdracht voor het bouwen van het kanaal gaat 40 miljard dollar kosten en wordt uitgevoerd door het onbekende Chinese bedrijf Hong Kong Nicaragua Canal Development Investment Co.. Met het bedrijf, dat gestationeerd is in Hong Kong, is een contract van 50 jaar afgesloten, dat met nogmaals 50 jaar verlengd kan worden als het kanaal al gebruikt kan worden. De Nicaraguaanse overheid zal binnen die periode slechts een minimaal percentage van de winst ontvangen.

Er zijn verschillende reacties op het besluit van de senaat, die met een grote meerderheid van 61 tegen 28 voor de bouw van het kanaal stemde. Volgens milieuactivisten zal het kanaal een permanent risico opleveren voor het Meer Nicaragua en is het besluit (binnen een week) te snel genomen. Bovendien zou het desbetreffende Chinese bedrijf nog te weinig ervaring hebben voor een dergelijk, groots project. Volgens de voorstanders van het project zal de bouw van het kanaal echter voorspoed brengen aan Nicaragua, het op een na armste land in de westerse hemisfeer. 

De bouw van het kanaal moet volgens planning in het midden van 2014 te beginnen.
 

Bron : BBC World, Al Jazeera, El Nuevo Herald
Bookmark and Share


Terug