Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Nicaraguaanse vluchtelingen vragen aandacht

Datum : 28/12/2018
Land : Nicaragua

Nicaraguaanse vluchtelingen vragen aandacht

Eerder deze maand verzamelden honderden naar Costa Rica gevluchte Nicaraguanen zich bij Peñas Blancas, aan de grens met Nicaragua. Zo’n vijftigduizend mensen zijn sinds april 2018 Nicaragua ontvlucht wegens de repressie en de crisis. De meesten zijn gevlucht naar Costa Rica, waar het leven vele malen duurder is dan in Nicaragua. Met deze actie willen de migranten de crisis in Nicaragua zichtbaar maken. “We vragen dat er deze kerst daar vrijheid is voor alle politieke gevangenen, we willen gerechtigheid voor de mensen die in Nicaragua wonen. We vragen om gerechtigheid, democratie, schadevergoeding voor gezinnen en we eisen een einde aan de dictatuur”, zegt Garay, die afgelopen oktober in Costa Rica aankwam.

Garay maakt deel uit van de oppositiebeweging Articulación de Movimientos Sociales y Organizaciones de la Sociedad Civi (Knooppunt Sociale Bewegingen en Burgerorganisaties, kortweg ‘la Articulación’), die in Costa Rica onder leiding van mensenrechtenactiviste Mónica López Baltodano georganiseerd wordt. De Articulación, in essentie een ontmoetingsplek voor verschillende sociale organisaties en bewegingen die oorspronkelijk in Nicaragua tot stand kwamen, is wegens de vlucht van verschillende leiders en deelnemers van sociale bewegingen (waaronder Mónica, maar bijvoorbeeld ook boerenleidster Francisca Ramírez van de Anti-Kanaal beweging) op dit moment in verschillende landen aanwezig om de verbinding met sociale bewegingen in Nicaragua in stand te houden.

“Deze karavaan”, aldus Mónica López, “is onze manier om elke onderdrukte Nicaraguaan, elke gevangene en politieke gevangene, elke persoon beschermd in veilige huizen, elke moeder van april te omarmen.” Met de karavaanactie toonden de Nicaraguaanse vluchtelingen in Costa Rica ook dat ze terug naar huis willen. Costa Rica was namelijk behoorlijk overrompeld door de plotselinge enorme stijging van asielaanvragen. Er werd zelfs door de lokale bevolking tegen de aanwezigheid van de Nicaraguanen geprotesteerd. De Costa Ricaanse regering doet er daarom zoveel mogelijk aan om de asielaanvragen in goede banen te leiden. Zo hebben ze onlangs een vergroot migratiekantoor geopend, maar bijvoorbeeld ook een bewustwordingscampagne gelanceerd om racisme tegen te gaan.

Bron : Nica Nieuwsbrief # 8
Bookmark and Share


Terug