Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Nieuw bewijs tegen ex-president El Salvador

Datum : 28/04/2014
Land : El Salvador

Nieuw bewijs tegen ex-president El Salvador

President Mauricio Funes van El Salvador heeft gezegd dat er nieuwe belastend bewijs is gevonden tegen de voormalige president Florencio Flores, die beschuldigd wordt van corruptie. Volgens Funes hebben aanklagers in Costa Rica bankrekeningen ontdekt op naam van Flores. 

Flores had onder ede verkaard niet over buitenlandse rekeningen te beschikken. De regering beschuldigt Flores, die tussen 1999 en 2004 aan de macht was, ervan fondsen die waren geschonken door Taiwan, te hebben misbruikt. Flores vertelde afgelopen januari aan een panel van het Congres dat hij van Taiwan cheques had ontvangen ter waarde van 10 miljoen USD gedurende de laatse twee jaar van zijn presidentschap. Mar hij ontkende dat dit geld voor eigen gebruik was, “Taiwan doneerde dit geld voor El Salvador. Ik heb nooit een cheque van de Taiwanese regering op mijn eigen rekening gestort.” 

President Funes zei dat Costa Rica deze week de documenten stuurt van de zaak Flores. “Volgens de Costaricaanse openbaar aanklager, Jorge Chavarria, zij  er in Costa Rica bankrekeningen die op naam staan van president Flores”, zei Funes in zijn radioprogramma  Conversando con el Presidente.

Flores, van de conservatieve partij Arena, zei dat hij Taiwan drie maal om een donatie had gevraagd. De eerste keer was voor steun bij de wederopbouw na twee verwoestende aardbevingen in 2001, waarbij 1500 mensen omkwamen en ruim 200.000 mensen dakloos werden. En tweee maal ging het om de bestrijding van drugshandel en een derde donatie was bestemd voor bestrijding van misdaag en bendes. De ex-president zei dat El Salvador “een gepriviligieerde relatie”onderhield met Taiwan, omdat El Salvador het Aziatische land steunde bij diens aanvraag voor het lidmaatschap van de Verenigde Naties. 

De voormalige president van Guatemala, Alfonso Portillo (2000 – 2004) vertelde vorige maand aan een gerechtshof in New York dat hijeen bedrag van 2.5 miljoen USD aan smeergeld had ontvangen van Taiwan. Hij bekende schuld aan een samenzwering om geld wit te wassen eb ging ermee akkoord om niet in beroep te gaan tegen een vonnis van tussen de vier en zes jaar.

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug