Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Nieuw boek beweert dat broer doodseskader Uribe leidde

Datum : 10/05/2011
Land : Colombia

Nieuw boek beweert dat broer doodseskader Uribe leidde

El clan de los doce Apostoles (De clan van de twaalf Apostelen), geschreven door de Colombiaanse journalist Olga Behar, dat zaterdag gepresenteerd werd in Bogotá toont nieuw bewijs dat de broer van ex-president Uribe, Santiago Uribe, banden had met een paramilitair doodseskader, bekend onder naam ‘De Twaalf Apostelen’. Het boek haalt veel informatie uit interviews met een politieagent uit Antioquia, Juan Carlos Meneses.

Behar toont onder meer aan dat Uribe financieel betrokken was bij de paramilitaire groep, en dat de relatie tussen de autoriteiten en de groep het mogelijk maakte dat boeren, guerillero’s en vermeende sympathisanten van guerillero’s vermoord werden door de groep.

Meneses vertelde Behar onder meer dat hij en zijn collega’s van Uribe het bevel kregen om zich terug te trekken uit een bepaald gebied op een bepaalde tijd, zodat daar een bloedbad kon worden aangericht door de groep. Als de politie dan meldingen kreeg, arriveerde de politie te laat om de daders nog te pakken. Die waren dan alweer ver weg. Meneses beweert dat Uribe hem voor deze dienst persoonlijk twee duizend dollar per maand betaalde.

De Uribes hebben altijd alle beschuldigingen ontkend en zeggen dat het gaat om een complot om de familie in diskrediet te brengen. Desondanks waren de getuigenissen van Meneses eerder al aanleiding voor de openbaar aanklager om een onderzoek te starten.

Bron : Colombia Reports
Bookmark and Share


Terug