Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Nieuw gratieverzoek Fujimori

Datum : 27/07/2016
Land : Peru

Nieuw gratieverzoek Fujimori

Alberto Fujimori, voormalig president van Peru, heeft opnieuw een verzoek om gratie ingediend. Fujimori zit een gevangenisstraf van 25 jaar uit in verband met mensenrechtenschendingen. Zowel de vertrekkende president, Ollanta Humala, als nieuw verkozen president Pedro Pablo Kuczynski hebben aangegeven geen gehoor te zullen geven aan het verzoek.

Humala werd op tv naar het verzoek gevraagd en gaf aan: “Ik wil hier duidelijk over zijn, ik zal hem geen gratie verlenen”. In 2013 wees Humala het eerste gratieverzoek van Fujimori af. De medische dossiers zouden niet gewezen hebben op een voldoende ernstige situatie om gratie te rechtvaardigen.

Kuzcynski zei over het gratieverzoek: “Als de huidige president geen gratie verleend heeft, is het hoogst onwaarschijnlijk dat ik dit wel zal doen”. De verkozen president gaf aan wel bereid te zijn een wet te tekenen die voorziet in huisarrest in plaats van gevangenis voor gevangenen op leeftijd. Hij benadrukte dat het moet gaan om een algemene wet, en niet gericht op een persoon.

Het gratieverzoek werd zaterdag bekend gemaakt door Pedro Cateriano, hoofd van de Ministerraad. Hij gaf aan dat het verzoek in overeenstemming met de grondwet en wetten behandeld zal worden. Het verzoek is in behandeling bij de commissie voor presidentiële gratie. Naar verwachting zal de commissie binnen twee tot twee-en-een-halve maand aanbevelingen kunnen doen over het verzoek.

Bron : BBC, Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug