Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Nieuw landenblok Prosur opgericht

Datum : 23/03/2019
Land : Chili

Nieuw landenblok Prosur opgericht

Met de oprichting gisteren van het Forum voor Vooruitgang van Zuid Amerika, Prosur, een nieuw Zuid-Amerikaans landenblok, is Unasur op sterven na dood. Voor de oprichting tekenden de presidenten van zeven landen (Argentinië, Brazilië, Chili, Colombia, Ecuador, Paraguay en Peru), die aanwezig waren bij de inaugurele Prosurtop in Santiago, Chili.

De nieuwe organisatie zou bedoeld zijn als vervanging van het destijds door wijlen president Hugo Chávez van Venezuela opgerichte Unasur. President David Granger van Guyana was om gezondheidsredenen niet aanwezig, terwijl de presidenten van Uruguay en Bolivia niet op de uitnodiging zijn ingegaan. Nicolás Maduro van Venezuela was niet uitgenodigd. Uruguay en Bolivia, bondgenoten van Maduro, zijn tegen de oprichting.

De Prosur-leiders stelden bij de oprichting dat ongeacht politieke ideologie elk land dat geleid wordt door een legitiem gekozen regering zich mag aansluiten bij het blok om de problemen op het continent te helpen oplossen. Het blok kwam tot stand op initiatief van president Sebastián Piñera van Chili en zijn Colombiaanse ambtgenoot Ivan Duque, nadat meer dan de helft van de lidlanden het lidmaatschap van Unasur vorig jaar hadden opgezegd. Zij vonden dat Unasur zich onvoldoende heeft ingezet en gefaald heeft om de problemen te helpen oplossen in Venezuela, waar zich nu een humanitaire ramp voltrekt.

Het zevenlanden-blok zal een "ferme en duidelijke commitment hebben ten opzichte van democratie, vrijheid en het respecteren van mensenrechten", zei Piñera tijdens een persconferentie. In een tweet zei hij vrijdag dat het nieuwe forum de Zuid-Amerikaanse landen in staat zal stellen "samen zullen optrekken naar meer vrijheid, integratie en ontwikkeling". Op de leiders was wel enige kritiek, omdat ze de Venezolaanse oppositleider Juan Guaidó wel hadden uitgenodigd voor de vergadering. Guaidó was evenwel niet op de vergadering en stuurde ook geen vertegenwoordiger. Alle zeven Prosur-landen erkennen Guaidó, de zelfverklaarde interim-president van Venezuela, als de legitieme leider van het land. President Maduro bestempelde de actie van Guaidó als een couppoging om hem ten val te brengen. Politieke commentatoren plaatsen vraagtekens bij de oprichting van de nieuwe organisatie en haar effectiviteit bij de aanpak van de problemen in Zuid Amerika. Zij zijn van oordeel dat Prosur is opgericht door meer centrum-rechts georiënteerde leiders.

Unasur werd in 2008 opgericht door Chávez en zijn Braziliaanse collega Lula da Silva, die een meer links-populistische koers aanhielden en ook meer links georiënteerde bondgenoten achter zich kregen. De vraag rijst nu of elke keer wanneer de politieke verhoudingen op het continent verschuiven een andere organisatie uit de grond zal worden gestampt. Unasur verloor de afgelopen jaren steeds meer betekenis naarmate meer rechtse politici in de lidlanden aan de macht kwamen. Het Unasur-hoofdkwartier staat er nu verlaten bij in de Ecuadoriaanse hoofdstad Quito.

Bron : The Economist, De Ware Tijd
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug