Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Nieuw parlement Curaçao, maar nog geen regering

Datum : 03/11/2012
Land : Curaçao

Nieuw parlement Curaçao, maar nog geen regering

Op Curaçao zijn vrijdagochtend, twee weken na de verkiezingen voor een nieuwe volksvertegenwoordiging, alle 21 nieuwe parlementariërs ingezworen door waarnemend gouverneur Adele van der Pluijm-Vrede. Onderhandelingen voor een nieuwe regering zijn nog in volle gang.

Direct na de verkiezingen op 19 oktober werd gewerkt aan een voortzetting van het kabinet-Schotte dat van 2010 tot 2012 Curaçao bestuurde. De partijen Pueblo Soberano (PS), MFK en MAN tekenden 6 dagen na de verkiezingen al een bereidwilligheidsverklaring. Afgelopen zondag verliet MFK-leider Gerrit Schotte echter boos de onderhandelingstafel.

PS is opgericht door leider Helmin Wiels, die op termijn onafhankelijkheid voor Curaçao als doel heeft. De partij heeft vijf zetels. PAIS is voor het eerst in het parlement vertegenwoordigd en heeft vier zetels. PAIS-leider Alex Rosaria is oud-minister en staatssecretaris en heeft economische ontwikkeling als belangrijkste uitgangspunt. Onduidelijk is of de partij MAN, met twee zetels, zich bij de coalitie aansluit.

Informateur Glenn Camelia werkte de afgelopen dagen aan de basis van een nieuw kabinet. Daarvoor hebben de partijen PS en PAIS de afgelopen dagen overleg gevoerd. De partijen werken aan een regering zonder de partij van oud-premier Gerrit Schotte. Er is echter nog geen akkoord getekend. Camelia heeft van waarnemend gouverneur Adèle van de Pluijm-Vrede verlenging van zijn formatieopdracht gekregen tot uiterlijk maandag 12 november. Camelia heeft gisteren conform zijn formatieopdracht een tijdelijk verslag aan de gouverneur overhandigd.

De parlementariërs (en hun partijen) op alfabetische volgorde: Ivar Asjes (PS) , Melvin Cijntje (PS), Eugene Cleopa (PAIS), Charles Cooper (MAN) , Jaime Córdoba (PS), Humphrey Davelaar (PNP), Marcolino Franco (PAIS), Zita Jesus-Leito (PAR), Emily de Jongh-Elhage (PAR), Hensley Koeiman (MAN), Monique Koeyers-Felida (MFK), Omayra Leeflang (PAR), Marilyn Moses (PAIS), Gilmar Pisas (MFK), Alex Rosaria (PAIS), Gerrit Schotte (MFK), Jacinta Scoop-Constancia (MFK), Glenn Sulvaran (PAR), Amerigo Thodé (MFK), Helmin Wiels (PS) en Elmer Wilsoe (PS).

Bron : Antilliaans Dagblad, Amigoe, Versgeperst, Parool
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug