Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Nieuw soort kolibrie gespot in Ecuador

Datum : 04/10/2018
Land : Ecuador

Nieuw soort kolibrie gespot  in Ecuador

Een internationaal team van ornithologen heeft in Ecuador een nieuwe soort kolibrie gespot en geïdentificeerd.  De vogel heeft de naam gekregen ‘Oreotrochilus cyanolaemus’, of blauwkeelder, vanwege zijn diepblauwe hals. Hij is ongeveer elf centimeter lang.

Ecuador, dat rijk is aan biodiversiteit, herbergt 132 kolibriesoorten van de ruim 300 soorten wereldwijd. Ornithologen zeggen dat er slechts ongeveer 300 blauwkeelders zijn en dat de soort met uitsterven bedreigd is.

Francisco Sornoza is de ornitholoog die het team van onderzoekers uit Ecuador, Venezuela, Denemarken en Zweden leidde dat de ontdekking deed. Hij vertelde het persbureau Agence France Press dat hij vermoedde dat het een tot dan toe onbekende soort kon zijn zodra hij het door een verrekijker zag in de kale hooglanden van zuidelijk Ecuador.

Het gebied is door ornithologen maar weinig onderzocht en de populatie blauwkeelders is relatief klein. Het leefgebied ligt op een hoogte van 3000 tot 3700 meter tussen de provincies Loja en El Oro in de buurt van de Stille Oceaan. Deze regio wordt bedreigd door mijnbouw.

Sornoza, die al ruim 30 jaar kolibries bestudeert, zei dat hij een licht gebogen bek heeft die hij gebruikt om de bloemen van de chuquiragua te bereiken, een struik die ook wel de "bloem van de Andes" of "bloem van ware liefde" wordt genoemd”. Hij kan tot twee keer zijn gewicht aan nectar eten en ’s nachts daalt zijn hartslag om de koude temperaturen te verdragen, aldus Sornoza.

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug