Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Nieuw soort reuzenschildpad ontdekt

Datum : 22/10/2015
Land : Ecuador

Nieuw soort reuzenschildpad ontdekt

Wetenschappers zeggen een nieuwe variant van de reuzenschildpad te hebben ontdekt op de Galápagos Eilanden in de Pacifische Oceaan. Ze hebben gebruik gemaakt van genetische gegevens om vast te stellen dat een groep van 250 langzaam bewegende reptielen verschilde van andere schildpadsoorten op het eiland Santa Cruz. Het is de 15e soort schildpad die ontdekt is op de archipel, waarvan er nu vier zijn uitgestorven. De nieuwe soort heeft de naam ‘Chelonoidis donfaustoi’ gekregen, naar een gepensioneerde wachter van het Galápagos park. 

Reuzenschildpadden op de Galápagos kunnen tot zo’n 259 kiko wegen en leven langer dan honderd jaar. Deskundigen hebben lang gedacht dat de twee populaties reuzenschildpadden op het eiland Santa Cruz tot dezelfde soort behoorden, maar genetische proeven hebben aangetoond dat dit niet zo is.  Dit heeft de Ecuadoraanse minister van Milieu bevestigd in een verklaring. 

De nieuwe soort leeft aan de oostkant van Santa Cruz en is ook genetisch verschillend van schildpadden op andere eilanden. Bioloog Gisella Caccione, verbonden aan de universiteit van Yale, leidde het team wetenschappers. Ze zei dat het schild van de schildpadden een meer gecomprimeerde vorm had dan bij de andere soorten.

Wetenschappers en milieubeschermers hopen dat de ontdekking zal leiden tot bescherming en herstel van de schildpadden, die kwetsbaar is met een geschatte populatie van 250. Elders op de eilanden leven nog ruim 2000 andere soorten schildpadden. 

Reuzenschildpadden hoorden tot de bekende schepselen die de Britse natuurkundige Charles Darwin in 1830 bestuurde op de Galápagos.  

 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug