Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Nieuw soort wasbeer ontdekt in Ecuador

Datum : 16/08/2013
Land : Ecuador

Nieuw soort wasbeer ontdekt in Ecuador

Wetenschappers hebben voor het eerst in 35 jaar tijd op het westelijk halfrond een nieuw vleesetend dier ontdekt. Het dier doet het meest denken aan een kruising tussen een kat en een beer en heeft de naam olinguito (Bassaricyon neblina) gekregen. Het leefgebied bevindt zich in Ecuador en Colombia. Dat de olinguito zo lang ‘verborgen’ is gebleven, is niet aan het dier zelf te wijten. Resten van de olinguito zitten al jaren in museumcollecties, het dier is al regelmatig in het wild gespot en er zijn zelfs dierentuinen waar de olinguito te bewonderen is. Maar al die tijd werd de olinguito verkeerd geïdentificeerd.

De onderzoekers ontdekten pas dat het een nieuwe soort betrof toen ze aan de hand van museumcollecties slankberen bestudeerden. Ze voerden DNA-testjes uit en ontdekten zo dat zich in de museumcollecties een nieuwe soort bevond. Nader onderzoek toonde aan dat de olinguito zich inderdaad onderscheidde van de slankberen. Zo is zijn gebit en schedel iets kleiner en anders gevormd. Ook de vacht is anders. Maar daarmee waren de wetenschappers er nog niet. Want de resten die ze in musea aantroffen, stamden uit het begin van de twintigste eeuw. Grote vraag was dan ook of deze nieuwe soort überhaupt nog wel in het wild voorkwam. Op videobeelden, gemaakt in Ecuador, bleek het dier op te duiken. De onderzoekers togen daarop naar Ecuador om het dier met eigen ogen te zien. Ze bestudeerden zijn gedrag en ontdekten zo onder meer dat deze voornamelijk ‘s nachts actief is, vooral fruit eet en de jongen een voor een opvoedt. Ook blijkt de olinguito het grootste deel van zijn leven in de bomen door te brengen.

“De ontdekking van de olinguito laat ons zien dat de wereld nog niet helemaal verkend is: de meest basale geheimen van de aarde moeten nog onthuld worden,” stelt onderzoeker Kristofer Helgen. “Als we nog nieuwe vleeseters kunnen vinden: welke andere verrassingen staan ons dan nog te wachten?”

Bekijk hier een filmpje van de BBC. 

Bron : BBC World, Scientias
Bookmark and Share


Terug