Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Nieuw virus ontdekt op Paaseiland

Datum : 04/03/2014
Land : Chili

Nieuw virus ontdekt op Paaseiland

Het ministerie van Volksgezondheid bevestigde een aantal eilandbewoners die besmet zijn met het Zika virus. Dit virus wordt door de mug Aedis Aegypti overdragen, dezelfde mug die dengue (knokkelkoorts) veroorzaakt. Blijkbaar is er een bezoeker op het eiland geweest, die het virus Zika bij zich droeg. Deze bezoeker zou gebeten zijn geweest door een mug en vervolgens heeft het besmette insect de ziekte aan 41 mensen op het eiland overgedragen.  

Deze nieuwe uitbraak werd in februari door lokale gezondheidsautoriteiten ontdekt, en ze hebben inwoners en toeristen gewaarschuwd. De mug is dus actief op het eiland is en er moeten meer waarschuwingen en controles gedaan worden om verdere besmetting te voorkomen.

Zika is vergelijkbaar met het dengue virus, maar de symptomen worden beschouwd als 'mild'. Symptomen zijn: koorts, hoofdpijn, huiduitslag, conjunctivitis, oogpijn en aanzienlijke pijn van de botten. De incubatie van de ziekte wordt geschat tot twee weken en de symptomen kunnen drie tot vijf dagen duren. 

Jorge Díaz, staatssecretaris van Volksgezondheid stelt: "Hier is een effect dat gerelateerd is aan de terugkeer van het virus: het Tapati festival trekt veel mensen uit het Frans-Polynesië en uit het vasteland", maar "de uitbrak is lokaal en gecontroleerd" voegde hij toe.

Bron : La Tercera
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug