Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Nieuw zeereservaat bij Brazilië

Datum : 30/03/2018
Land : Brazilië

Nieuw zeereservaat bij Brazilië

Op 21 maart werd bekend dat de Braziliaanse regering een gebied rond de São Pedro en São Paulo archipel aangewezen heeft als reservaat. Deze nieuwe status moet bescherming bieden aan het zeeleven rond de archipel zelf, zo’n 940 kilometer ten noordoosten van het vasteland in de Atlantische Oceaan, en de onderzeese vulkaanketen tussen Trindade eiland en de Martin Vaz archipel.

Met dit nieuwe reservaat zou het beschermde deel van het Braziliaanse zeegebied toenemen van 1,5 tot 24,5 procent, voorbij het in de Conventie voor Biologische Diversiteit gestelde doel van 10 procent in 2020.

In sommige delen van het gebied zullen economische activiteiten onder voorwaarden toegestaan blijven, andere zullen beschouwd worden als biologisch erfgoed. Naar verwachting zal een grote verscheidenheid aan zeeleven profiteren van de beschermende maatregelen.

Erik Solheim, directeur van UN Environment, kondigde het nieuws aan tijdens het achtste Wereld Water Forum in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia. Hij complimenteerde Brazilië met het initiatief om bijna een miljoen vierkante kilometer aan buitengewone biologische diversiteit te beschermen, en sprak de hoop uit dat andere landen het voorbeeld volgen.

Afgezien van de bescherming van onder meer 17 soorten haaien, 12 soorten walvissen en verschillende soorten schildpadden moet het park ook een rol spelen bij de afbakening van Brazilië’s territoriale wateren en Exclusieve Economische Zone. Het gebied zal dan ook beheerd worden door de ministeries van Milieu en Defensie, een innovatieve manier van milieubeheer. De Braziliaanse marine heeft altijd een belangrijke rol gespeeld bij de bescherming van de eilanden in het gebied en zal dat blijven doen.

Bron : UN Environment
Bookmark and Share


Terug