Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Nieuwe Antilliaanse oorlogsslachtoffers 'ontdekt'

Datum : 03/05/2014

Nieuwe Antilliaanse oorlogsslachtoffers 'ontdekt'

Volgens onderzoeker Jos Rozenburg zijn 37 Antilliaanse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog over het hoofd gezien. Tot nu toe stond het officiële dodental van omgekomen of gesneuvelde Antillianen tijdens WOII op 129. Dat schrijft de onderzoeker in zijn boek De Antillen in de Tweede Wereldoorlog.

In het boek beschrijft Rozenburg acht jaar onderzoek naar de Caribisch-Nederlandse oorlogsslachtoffers. Van veel Antilliaanse slachtoffers was heel weinig bekend en omdat veel oorlogsarchieven tientallen jaren gesloten bleven, bleef dat ook zo. Van 37 overledenen was überhaupt niet bekend dat zij tot de gevallenen behoorden. De onderzoeker wilde de slachtoffers een gezicht geven.

In het boek beschrijft Rozenburg de verhalen over onder meer de aanvallen van Duitse onderzeeboten op de olieraffinaderijen van Aruba en Curaçao. Deze raffinaderijen waren voor de geallieerden van groot strategisch belang. Rozenburg schat dat als de raffinaderijen in Duitse handen waren gevallen de oorlog mogelijk twee jaar langer had geduurd. Rozenburg vertelt ook het verhaal van de Nederlandse gouverneur Wouters op Curaçao (1940-1941; zie foto), die gevluchte Europese joden weigerden. De auteur gaat ook in op de persoonlijke offers die de Antillianen in deze periode brachten.

Het boek is vanaf maandag verkrijgbaar in Nederlandse boekhandels. Vanaf 20 mei is het boek te koop op de ABC-eilanden. Meer informatie is te vinden op de website.

Bron : Versgeperst
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug