Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Nieuwe bankbiljetten in Venezuela

Datum : 19/01/2017
Land : Venezuela

Nieuwe bankbiljetten in Venezuela

Venezuela heeft nieuwe bankbiljetten van een hogere waarde in omloop gebracht, als antwoord op de enorme inflatie in het land.

De drie biljetten met een waarde van 500 tot 20.000 bolivar moeten het betalen voor basisgoederen makkelijker maken. Volgens verwachting stijgt de inflatie dit jaar tot 1.600 procent. Tot nu was het biljet van 100 bolivar het hoogste bankbiljet, met een waarde van 3 dollarcent op de zwarte markt. Het nieuwe biljet van 20.000 bolivar is op de zwarte markt minder dan USD 6 waard.

Afgelopen maandag stonden Venezolanen in de rij bij banken en geldautomaten voor de nieuwe biljetten. In december vorig jaar zei president Nicolás Maduro dat de regering het biljet van 100 bolivar uit de roulatie ging halen om smokkel tegen te gaan. Volgens hem was het doel om bendes dwars te zitten die Venezolaans geld naar het buitenland brachten, iets wat hij eerder omschreef als deel van de “economische oorlog” die tegen zijn regering werd gevoerd.

Venezolanen kregen maar 72 uur de tijd om hun biljetten van 100 bolivar in te wisselen, wat leidde tot lange rijen bij de banken. Het leidde ook tot protesten en ongeregeldheden in delen van het land, winkels werden aangevallen en wegen geblokkeerd.

De deadline voor inwisseling van de bankbiljetten is herhaaldelijk verzet en de laatste datum is nu 20 februari.

 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug