Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Nieuwe biodiversiteit ontdekt bij Curaçao

Datum : 15/03/2014
Land : Curaçao

Nieuwe biodiversiteit ontdekt bij Curaçao

Drie leden van het Naturalis Mariene Biodiversiteitsteam hebben bij veldwerk rond de koraalriffen rondom Curaçao nieuwe organismen ontdekt. Binnen dit onderzoek in Curaçaos water zijn ook soorten ontdekt die nog niet eerder door de wetenschap beschreven zijn. De onderzoekers doken op 23 verschillende plaatsen langs de zuidwestkust en op een locatie langs de noordoostkust. De laatste jaren neemt de belangstelling vanuit wetenschappelijke hoek toe voor de biodiversiteit in de voormalige Nederlandse Antillen. Die biodiversiteit staat onder druk door meerdere oorzaken, waaronder klimaatverandering en overbevissing.

Charles Fransen bestudeerde een groep garnalen die ‘samenwerkingsverbanden’ vormen met diverse organismen die leven op de riffen, zoals sponzen, anemonen, stekelhuidigen en weekdieren. Van de wereldwijd ontdekte 600 soorten, zijn er 59 gespot in de Caribische wateren. Op Curaçaos gebied zijn er maar zeven opgenomen in de wetenschappelijke literatuur. De recente studie telde er maar liefst 25. Tussen de nieuwe vondsten bevindt zich een garnaal die in symbiose leeft met steenachtige koralen. Die was in de hele Atlantische Oceaan nog niet eerder ontdekt.

Sancia van der Meij onderzocht een specifieke krabbensoort en ontdekte minstens drie nieuwe soorten. Een daarvan is vermoedelijk sterk verwant aan een soort die is ontdekt in Brazilië, maar dat wordt nog uitgezocht.

Met een duikboot zijn de onderzoekers tot op 270 meter diepte gekomen. Op 220 meter onder water troffen ze zee-egels aan met garnalen. Dit is maar een enkele keer eerder aangetroffen op 244-309 meter diepte bij de Bahama’s. Tijdens de tocht richting de diepte werden ook verschillende nieuwe softkoralen ontdekt door Bastian Reijnen. Het verzamelde materiaal wordt in het Naturalis Biodiversity Center in Nederland verder onderzocht. 

Bron : Versgeperst, Natuurbericht
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug