Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Nieuwe commissie tegen houtkap in Peru na moorden

Datum : 22/09/2014
Land : Peru

Nieuwe commissie tegen houtkap in Peru na moorden

De Peruaanse regering heeft aangekondigd onderzoek in te stellen naar illegale houtkap langs de Peruaans-Braziliaanse grens, nadat vier inheemse leiders zijn vermoord. De vier zijn in september vermoord, vermoedelijk door houtkappers.

De Peruaanse voorzitter van de Ministerraad, Ana Jara Velasquez, zei da er een commissie komt die de bevoegdheid krijgt de houtkap te stoppen. Tot dusver heeft de politie één persoon gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de moorden.

De vier inheemse leiders, onder wie de anti-houtkap activist Edwin Chota (foto), zijn vermoord toen ze op weg waren naar een bijeenkomst om te praten over het stoppen van illegale houtkap. De mannen van de Ashaninka gemeenschap probeerden naar Brazilië te reizen toen ze werden vermoord.

Activisten zeggen dat de vier al verschillende doodsbedereigingen van illegale houtkappers hadden gekregen. Volgens correspondenten voelen inheemse groepen zich in toenemende mate bedreigd door ontbossing van de laatste jaren.

Ana Jara Velasquez zei dat de nieuwe commissie zich ook zal bezighouden met de kwestie van landeigendom en titels in het gebied. De Peruaanse krant el Comercio schrijft dat Chota al eerder dit jaar om rechten had gevraagd ter bescherming van zijn voorouderlijk land. Dat was hem geweigerd. In de krant wordt een uitspraak aangehaald van de lokale boscommissie in de regio Ucayali, waar Chota woonde: ‘de Peruaanse regering heeft het land in 2002 verdeeld en als houtconcessies toegewezen aan twee bedrijven’.

In een rapport van de Wereldbank van 2012 wordt geschat dat 80 procent van Peru’s houtexport afkomstig is van illegale kap.

Bron : BBC World News, El Comercio
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug