Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Nieuwe drugssoort in Brazilië zorgt voor paniek

Datum : 19/04/2011
Land : Brazilië

Nieuwe drugssoort in Brazilië zorgt voor paniek

In korte tijd heeft een nieuwe drug zijn opmars gemaakt in grote delen van Brazilië. De drug lijkt op crack, maar is veel dodelijker en vier keer goedkoper. De nieuwe drugssoort wordt al gebruikt in de noordelijke en noordoostelijke staten en heeft ook de stad Sao Paolo bereikt. Gezondheidsinstanties en de bevolking maken zich zorgen. De drug die zes keer sterker is dan cocaïne vormt nu al een groot probleem voor het land dat meer dan 600.000 drugsverslaafden heeft. Het drugsprobleem was dan ook een van de meest besproken en controversiële kwesties tijdens de laatste presidentiële verkiezingen.

De nieuwe drugs, die vooral door beginners wordt gebruikt, is een mengsel van onder andere cocaïne, benzine of diesel, kalk en vloeistof die wordt geëxtraheerd van elektrische batterijen. Volgens gebruikers zorgt het middel binnen twintig seconden voor een gevoel van extase en binnen vijf minuten wordt er weer verlangd naar een nieuwe dosis, dit kan dagenlang doorgaan. Ondervraagde gebruikers erkennen dat het een van de moeilijkste drugs is om mee te stoppen, omdat je er dag en nacht tot wordt aangetrokken.

De nieuwe drugssoort komt uit de Amazone en is daar populair onder de armen, maar het middel heeft zich verspreid naar de stedelijke middenklasse. Inmiddels wordt de drug ook geproduceerd in geïmproviseerde laboratoria in Brazilië. De politie is bezig met een onderzoek naar de handelsroute van deze nieuwe drugssoort.
 

Bron : El País
Bookmark and Share


Terug