Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Nieuwe foto’s van ongecontacteerde Braziliaanse indianen

Datum : 01/02/2011

Nieuwe foto’s van ongecontacteerde Braziliaanse indianen

BRAZILIË - Funai, het Braziliaanse departement voor inheemse zaken, heeft foto’s gemaakt van indianen die nog nooit contact zouden hebben gehad met mensen van buiten het regenwoud. De stam leeft in Brazilië, vlakbij de Peruaanse grens. De foto’s tonen indianen met speren en peil en boog in hun handen. Ook zijn er manden te zien vol maniok en papaja’s die ze hebben geoogst in hun moestuinen. Het gaat waarschijnlijk om afstammelingen van indianen die in de twintigste eeuw vluchtten voor oprukkende rubberplantages. Survival International, een internationale organisatie die opkomt voor inheemse volksstammen, heeft toestemming gekregen om het beeldmateriaal te gebruiken voor zijn campagne ter bescherming van het leefgebied van de indianen. Volgens Survival International wordt het voortbestaan van de stam bedreigd door de illegale houtkap in Peru. De Braziliaanse autoriteiten vrezen dat geïsoleerd levende stammen in Peru buurland Brazilië worden ingedreven. Daardoor zouden conflicten kunnen ontstaan tussen verschillende stammen.
Overigens heeft de Braziliaanse overheid vorige week toestemming gegeven voor de aanleg van de Belo Monte dam. Daarvoor zal een begin gemaakt worden met het kappen van 238 hectare bos. Survival en andere NGO’s oefenen al jaren druk uit op de Peruaanse overheid om op te treden tegen de grootschalige illegale houtkap. Tot nu toe heeft dit weinig opgeleverd. De gefotografeerde indianen zijn te zien in de komende aflevering van de documentairereeks Human Planet (BBC1, 3 februari om 21.00). Survival heeft een nieuwe website gelanceerd die geheel gewijd is aan ongecontacteerde inheemse stammen, hier zijn ook meer foto’s terug te vinden van deze Braziliaanse indianen: www.uncontactedtribes.org.

Bookmark and Share


Terug