Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Nieuwe glasvezelkabel voor Cuba

Datum : 13/02/2011

Nieuwe glasvezelkabel voor Cuba

CUBA – Cuba en Venezuela beschikken sinds deze week over een nieuwe verbinding via een glasvezelkabel over de bodem van de zee. De 1600 kilometer lange glasvezelkabel is bedoeld voor officiële informatie-uitwisseling tussen de twee regeringen. Maar ook de bevolking kan van de kabel gaan profiteren. Met de aanleg van de internetkabel zal het Cubaanse internet drieduizend keer sneller worden. Ook internationale telefoongesprekken zullen hierdoor veel goedkoper worden. De kabel betekent bovendien een verdere verzwakking van het Amerikaanse economisch embargo tegen Cuba.
Tot nu toe liepen Cubaanse internet en internationale telefoonnetwerken via de satelliet, wat erg duur en langzaam is. Cuba heeft op dit moment een van de traagste internetverbindingen ter wereld. Volgens Cubaanse statistieken beschikt slechts 3 procent van de bevolking over internettoegang, het laagste cijfer op het westelijk halfrond. De internettoegang is beperkt en alleen met voorafgaande toestemming van de overheid. Sinds een paar jaar kunnen Cubanen in cafés en hotels toegang krijgen tot internet. Bovendien is er een grote zwarte markt voor internetverbindingen.
De Boliviariaanse Alliance for the Peoples of Our America (ALBA), een linkse regionale groep, opgericht door Hugo Chavez, heeft de internetkabel gefinancierd. In juli zal de glasvezelkabel operationeel worden.

(BBC)
 

Bookmark and Share


Terug