Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Nieuwe golf van arrestaties in Nicaragua

Datum : 29/08/2018
Land : Nicaragua

Nieuwe golf van arrestaties in Nicaragua

Hoewel president Daniel Ortega tegen de internationale pers volhoudt dat de rust in zijn land praktisch is teruggekeerd, spreken de nieuwsberichten van de afgelopen dagen dit tegen. Tijdens demonstraties tegen zijn bewind die dit weekeinde in meerdere steden plaatsvonden, zijn opnieuw tientallen mensen aangehouden. Volgens mensenrechtenorganisatie CENIDH (Centro Nicaragüense de Derechos Humanos) brengt dit het totale aantal dat vastzit als gevolg van de demonstraties al op meer dan vierhonderd.

Bij het politiebureau in Managua hebben zich tientallen ongeruste familieleden en vrienden verzameld, op zoek naar informatie over hun geliefden. Jennifer Estrada is een van hen. Haar 23-jarige broer Byron, student tandheelkunde, werd zaterdag gearresteerd bij een demonstratie in León en sindsdien heeft zijn familie geen contact met hem kunnen krijgen. “We weten niet waarvan hij beschuldigd wordt. Een agent zei zaterdag dat ze zich schuldig gemaakt zouden hebben aan terrorisme, dat het terroristen en coupeplegers zijn.” Ze maakt zich grote zorgen. “We weten niet hoe het met mijn broer is.” Volgens een contact in de gevangenis zou Byron zwaar mishandeld zijn en krijgt hij geen medische hulp.

Gonzalo Carrión, juridisch directeur van de mensenrechtenorganisatie CENIDH, vertelt dat deze arrestaties laten zien dat de onderdrukking in Nicaragua gewoon doorgaat. “Het regime wil de protesten de kop afhakken en tot de wortel uitroeien, maar daar slaagt het niet in, zelfs niet met hulp van hun doodseskaders.” Met dit laatste verwijst hij naar de gewapende bendes die de afgelopen maanden dood en verderf hebben gezaaid in de steden van Nicaragua. “Het regime is wanhopig. Ze begrijpen niet dat meer onderdrukking alleen maar meer protesten oproept. Ze willen terugkeren naar de normaliteit van vroeger en begrijpen niet dat die niet meer bestaat.” Carrión denkt dat Ortega de honderden gevangenen wil gaan gebruiken als wisselgeld bij onderhandelingen over zijn vertrek: amnestie in ruil voor de vrijlating van politieke gevangenen.

In de vier maanden sinds de eerste protesten zijn al vierhonderd Nicaraguanen om het leven gekomen en raakten meer dan tweeduizend gewond.

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug