Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Nieuwe kikkersoorten ontdekt in Brazilië

Datum : 04/06/2015
Land : Brazilië

Nieuwe kikkersoorten ontdekt in Brazilië

Zeven nieuwe soorten kikkers zijn ontdekt op zeven verschillende bergen in zuidoost-Brazilië. De koele nevelwouden van de regio waar de soorten ontdekt werden, hebben een uniek klimaat. Ze zijn gescheiden door warmere valleien die de pieken als eilanden isoleren. Deze isolatie heeft 21 bekende soorten van Brachycephalus kikkers geproduceerd. De nieuwe ontdekkingen brengen dit cijfer op 28.

De kikkers zijn minder dan 1 centimeter lang en velen hebben een kleurrijke, giftige huid. Hun beperkte lengte zorgt voor een verscheidenheid aan veranderingen in de lichaamsstructuur, zoals een vermindering van het aantal tenen en vingers. De nieuwe ontdekkingen zijn het resultaat van vijf jaar expedities in de wildernis en worden omschreven in het tijdschrift PeerJ.

Het unieke klimaat dat deze kleine kikkers voorbracht is een punt van zorg. Nevelwouden zijn zeer gevoelig voor klimatologische veranderingen en op lange termijn zal het behoud van deze kikkersoorten mogelijk meer inspanningen vereisen dan bescherming van hun leefgebieden, zoals het fokken in gevangenschap. 

Bron : BBC, EurekAlert
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug