Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Nieuwe klacht tegen Mexicaanse regering voor ggo-maïs

Datum : 07/04/2013
Land : Mexico

Nieuwe klacht tegen Mexicaanse regering voor ggo-maïs

Mexicaanse burgerorganisaties hebben een klacht ingediend tegen de regering. Ze willen zo de goedkeuring van de commerciële teelt van genetisch gemodificeerde maïs voorkomen. De klacht werd ingediend bij de Nationale Mensenrechtencommissie, een overheidsinstantie. President Enrique Peña Nieto en leden van zijn kabinet worden aangeklaagd voor een eventuele goedkeuring van de commerciële teelt van genetisch gemodificeerde maïs.

"Met de vergunningen voor de commerciële teelt van genetisch gemodificeerde maïs zouden we twee of drie bedrijven rijk maken terwijl we onze eigen gezondheid, cultuur en voeding in gevaar brengen", zegt Lorena Velazco, juridisch adviseur van Convergencia de Organismos Civiles por la Democracia (Koepel van Burgerorganisaties voor de Democratie), een van de organisaties die de klacht heeft ingediend.

In september 2012 dienden de Amerikaanse multinationals Monsanto, Pioneer en Dow zes aanvragen in bij de Mexicaanse overheid om genetisch gemodificeerde maïs op commerciële basis te gaan kweken. Het gaat samen over een oppervlakte van 1,7 miljoen hectare. In februari diende Greenpeace al een klacht in bij het Mexicaanse gerecht om de vergunningen tegen te houden. De milieuorganisatie wil daarmee "een strafrechtelijk antecedent" uitlokken. Sinds 2009 heeft de Mexicaanse overheid 177 vergunningen afgeleverd voor proeven met ggo-maïs, goed voor een oppervlakte van 2664 hectare.

Maïs staat centraal in de Mexicaanse keuken en cultuur, maar jaarlijks moet het land acht tot tien miljoen ton invoeren, vooral uit de Verenigde Staten. Vorig jaar berekenden Amerikaanse onderzoekers dat Mexico zijn productie gevoelig kan opvoeren zonder biotechnologie maar met een efficiëntere irrigatie.

Bron : MO*, IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug