Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Nieuwe levensstijl Latijns Amerika zorgt voor kankerepidemie

Datum : 30/04/2013

Nieuwe levensstijl Latijns Amerika zorgt voor kankerepidemie

In het medische vaktijdschrift The Lancet Oncology waarschuwen onderzoekers dat door de toenemende welvaart een epidemie van kanker op komst is. Ook zeggen ze dat het niveau van behandeling niet goed genoeg is en er te weinig maatregelen worden genomen om kanker te voorkomen.

Door de economische vooruitgang leven mensen langer, hebben ze vaker zittend werk, is er een hogere alcohol consumptie, wordt er meer gerookt en zijn er meer gevallen van obesitas. Als hiertegen niets gedaan wordt zal het aantal gevallen van kanker in 2020 stijgen met 33 procent.

In vergelijking met de Verenigde Staten zijn er in Latijns Amerika minder gevallen van kanker, maar overlijden meer mensen aan de gevolgen van de ziekte. Mensen starten de behandeling vaak pas wanneer de ziekte al vergevorderd is. In die fase is de zorg duurder en minder effectief. Ook hebben weinig Latijns-Amerikanen een zorgverzekering.

De onderzoekers hebben een aantal aanbevelingen voor de regeringen in Latijns Amerika. Er wordt aangeraden om meer geld te steken in de volksgezondheid en een bredere toegang tot de gezondheidszorg te ontwikkelen zodat de behandeling eerder gestart kan worden. Ook zou er meer geld beschikbaar moeten zijn voor pijnbestrijding. Dit is mogelijk door te bezuinigen op de zorg die gericht is op de eindfase van de ziekte.

Omdat de wetenschappers erkennen dat het moeilijk zal zijn om die hervormingen door te voeren geven zij ook korte termijn oplossingen. Voorbeelden daarvan zijn het verhogen van accijns op tabak en het beschikbaar stellen van schonere houtovens en fornuizen. 

Bron : MercoPress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug