Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Nieuwe luxewijken Buenos Aires onder water

Datum : 24/11/2014
Land : Argentinië

Nieuwe luxewijken Buenos Aires onder water

Rond de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires lopen nieuwe luxewijken meteen onder water. De ongeremde bouwwoede eist zijn tol, zeggen experts.

In de jaren negentig begon de bouw van luxueuze woonwijken rond Buenos Aires. Die kwamen in waterrijk gebied, met belangrijke ecosystemen. Deze maand traden de rivieren in de zone buiten hun oevers. Meer dan vijfduizend mensen moesten geëvacueerd worden.

De regering van Cristina Fernández weet de grote overstromingen aan “een combinatie van de Sudestada (een lokaal weerfenomeen gekenmerkt door plotse windverandering), overvloedige regen en een verzadiging van de waterbekkens.”  Maar Patricia Pintos van het Centrum voor Geografisch Onderzoek van de Universiteit van La Plata nuanceert dat. “Deze samenloop van omstandigheden is nog erger gemaakt door de verstedelijking, vooral door de bouw van wijken in waterrijke gebieden”, zegt ze.

De wijken hebben de overstromingsbieden van de rivieren en de uitgestrekte draslanden ingepalmd. Die overstromingsbieden en draslanden zijn van vitaal belang voor de waterhuishouding. Ze zorgen ervoor dat overtollig water snel een uitweg vindt. “Door de verkaveling zijn de bufferzones verkleind”.

“Men heeft de draslanden dichtgestopt met verkavelingen, die paradoxaal genoeg een manier van leven promoten waarin water en natuur centraal staan”, zegt stedenbouwkundige Laila Robledo van de Nationale Universiteit General Sarmiento.  In het benedenbekken van de Lujánrivier nemen deze wijken meer dan 7000 hectare in. “De bouw van 65 verkavelingen heeft de topografie van riviermonding veranderd. Het heeft de drainage afgeremd, zoals we nu gezien hebben.”

In Tigre, een van de troffen gemeentes, woont 10 procent van de 350.000 inwoners in dit soort wijken, zegt Martín Gianella van de gemeentelijke administratie. In deze zone kwamen altijd al overstromingen voor als gevolg van de Sudestada. “Het nieuwe is dat we de laatste vijf meer overstromingen zien als gevolg van regen. Het is geen toeval dat die zich vooral voordoen in gesloten wijken, die de laatste tien jaar zijn gebouwd.”

 

Bron : IPS, MO
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug