Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Nieuwe mediawet in El Salvador omstreden

Datum : 13/07/2017
Land : El Salvador

Nieuwe mediawet in El Salvador omstreden

De regering van El Salvador heeft een nieuwe wet ingediend waarin staat dat de pers zelfregulering moet toepassen om “niet gewelddadige” inhoud te brengen en vrede te promoten. Het maakt deel uit van een bredere strategie om het moordcijfer in het land omlaag te brengen. Dat is het een van de hoogste ter wereld, volgens de Verenigde Naties.

Critici beschuldigen de staat ervan dat ze de pers probeert te censureren. Maar de minister van Veiligheid rechtvaardigt de wet; hij zegt dat de maatregelen ingevoerd zouden worden om de geestelijke gezondheid van de bevolking te beschermen. De mediaclausule is deel van de voorgestelde ‘Wet over het Nationale Systeem voor de Preventie van Geweld’. De wet is afgelopen dinsdag bij het parlement ingediend.

Er staat onder andere dat de pers “zou moeten bijdragen aan de bevordering van de preventie van geweld, aan tolerantie en aan een cultuur van vrede, door het zoeken naar ethische zelfregulering en niet-gewelddadige inhoud.” Het meeste geweld is afkomstig van criminele bendes, die bekend staan onder de naam maras.

De wet “bevat geen enkele sanctie voor de communicatiemedia en praat alleen over zelfregulering”, zei minster Mauricio Ramírez Landaverde van Justitie en Veiligheid. Politica Patricia Valdivieso van de oppositie twittered vandaag: “Als het zelfregulering is, hoeft het niet te worden opgenomen in een wet. Laten we geen deuren openzetten naar mediaregulering.”

Volgens  de regering zullen mediabazen worden geraadpleegd. 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug