Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Nieuwe migrantenkaravaan in Mexico

Datum : 26/03/2019
Land : Mexico

Nieuwe migrantenkaravaan in Mexico

Een nieuwe migrantenkaravaan van ongeveer 2.500 mensen baant zich een weg door het zuiden van Mexico, op weg naar de grens met de Verenigde Staten, met meer hitte - en een veel koeler welkom - dan de karavaans van vorig jaar.

De karavaan van mensen liep maandag langs de stad Huixtla in de zuidelijke staat Chiapas, maar de politie stond in de rij om ze over een snelweg buiten de stad te houden en liet ze niet binnen - een contrast met vorig jaar, toen karavanen in het stadscentrum mochten blijven. De stad zei in een verklaring dat het water en medische hulp bood aan de karavaan van 2.466 mensen, voornamelijk uit Nicaragua, Cuba, El Salvador, Honduras en Guatemala. In de verklaring stond dat er vee kinderen in de karavaan waren en sommigen leden in de hitte van bijna 39 graden Celsius in het gebied.

De mensen worden niet zo warm verwelkomd als afgelopen herfst, toen lokale overheden en kerkelijke groepen voedsel, water en kleding uitdeelden, en de politie de migranten soms hielp om ritten te krijgen. Activisten zeiden dat de Mexicaanse regering probeerde de karavanen uit te putten of hen ervan te weerhouden om te proberen de Verenigde Staten te bereiken. "Het is een strategie om ze uit elkaar te halen, om de karavaans te stoppen", zei Irineo Mujica van de hulpgroep Pueblo Sin Fronteras (Volk zonder grenzen), die vorig jaar de karavanen begeleidde en ook die van dit jaar.

Dit jaar stopte de Mexicaanse overheid abrupt met het uitgeven van "humanitaire" visa aan de grens met Guatemala. De visa hadden migranten een legale status gegeven terwijl ze zich naar de grens met de VS begaven. Die beslissing leidde ertoe dat een groep migranten, onder wie  veel Cubanen, vorige week immigratiebureaus bij de grens hebben bestormd. Het immigratiebureau sloot die kantoren in reactie op het handgemeen.

En na de recente verdwijning van 19 migranten in de noordelijke grensstaat Tamaulipas hebben politie en immigratie-agenten steeds meer migranten gevangengenomen en gedeporteerd. Migranten in Tamaulipas gebruiken over het algemeen smokkelaars en maken geen deel uit van karavanen.

In februari werd een karavaan van ongeveer 1.600 Midden-Amerikaanse migranten bijeengehouden in een geïmproviseerde schuilplaats in een oud fabrieksgebouw in de noordelijke staat Coahuila. Migranten mochten zich afgelopen herfst vrij door Mexico verplaatsen. Maar Mujica zei dat Mexico zijn beleid had gewijzigd "om te voldoen aan de verwachtingen van president Donald Trump".

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug