Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Nieuwe president Mexico halveert zijn salaris

Datum : 16/07/2018
Land : Mexico

Nieuwe president Mexico halveert zijn salaris

Andres Manuel Lopez Obrador, recent verkozen tot de nieuwe president van Mexico, heeft zondag aangegeven dat hij als president minder dan de helft zal gaan verdienen dan zijn voorganger, Enrique Peña Nieto. Peña Nieto ontvangt per maand 270.000 pesos aan salaris, meer dan 12.000 euro, zo vertelde Lopez Obrador tijdens een persconferentie. Hij voegde toe: "En ik zal 108.000 pesos (4900 euro) gaan verdienen, veertig procent van wat Peña Nieto nu krijgt. Ik heb besloten om minder dan de helft te gaan verdienen, zoals eerder beloofd." 

Zijn verminderde salaris is onderdeel van een plan van 50 punten, dat gericht is op het verminderen van salarissen en voordelen voor hoge overheidsfunctionarissen. De vrijgekomen fondsen zullen geïnvesteerd worden in sociale programma's. Andere punten in het plan verbieden bonussen voor overheidsmedewerkers, limiteren de zakelijke uitgaven van ambtenaren en verplichten overheidsorganisaties om tweedehands auto's te kopen in plaats van nieuwe. 

De nieuwe president wil tevens de overheidsuitgaven aan publiciteit en voorlichting halveren, een belangrijke inkomstenbron van veel kranten. Ook gaf Lopez Obrador aan dat hij zijn eigen salaris verlaagt om aantrekkelijke verdiensten te kunnen bieden aan medewerkers van zijn toekomstige regering, die nu veelal in het bedrijfsleven of de academische wereld werken, waar ze een hoger salaris ontvangen. 

Lopez Obrador won overtuigend de verkiezingen van afgelopen zondag. De focus van zijn verkiezingscampagne lag vooral op het aanpakken van corruptie. 

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share


Terug