Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Nieuwe president wil legalisatie abortus

Datum : 20/11/2019
Land : Argentinië

Nieuwe president wil legalisatie abortus

Op 10 december zal Alberto Fernández geïnstalleerd worden als de nieuwe president van Argentinië. In een interview maakte hij enkele dagen geleden bekend dat hij abortus wil legaliseren. Hiermee zal Argentinië het eerste van de grotere landen in Latijns Amerika worden waar abortus niet langer strafbaar is. Tot nu toe is abortus alleen toegestaan in Uruguay (sinds 2012), Cuba (sinds 1965) en Brits-Guyana. In de meeste Latijns-Amerikaanse landen zijn extreem strenge anti-abortuswetten van kracht.

Het voornemen van Fernández is met instemming begroet door voorstanders van vrouwenrechten in Argentinië, waar de strijd tegen discriminatie en geweld tegen vrouwen een brede volksbeweging in het leven geroepen heeft. “Ik kan nog niet geloven dat het gebeurt”, zegt Ana Correa, lid van het collectief #NiUnaMenos (‘Niet één minder’, wat betekent dat niet één vrouw meer het slachtoffer wordt van mannelijk geweld). In Argentinië wordt iedere dertig uur een vrouw slachtoffer van ‘femicide’, vrouwenmoord, een juridisch begrip dat huiselijk geweld, eerwraak en andere vormen van geweld tegen vrouwen behelst. “De vrouwenbeweging is een van de belangrijkste politieke bewegingen van de afgelopen vier jaar”, zegt Correa, “en ik denk dat dit keer, met de steun van de nieuwe president, abortus eindelijk gelegaliseerd zal worden.”

Argentinië valt ook op als het meest katholieke land in de regio dat abortus legaliseert. In de volkstelling van 2011 verklaarde 92% van de Argentijnen katholiek te zijn, tegenover 41% in Uruguay en 60% in Cuba. De paus, die zich vanuit Rome nog bemoeit met de politieke gang van zaken in zijn geboorteland, heeft geen geheim gemaakt van zijn afkeer van de legalisering van abortus en blijft tegenstanders oproepen de wetgeving tegen te houden.

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug