Politiek & Maatschappij

Nieuwe regering in Haïti maakt nog geen verschil

11 maart 2020

Redactie

Het record van België heeft Haïti niet gebroken, maar na een jaar zonder kabinet deed het Caribische land toch een aardige poging. Echter, een week geleden heeft president Jovenel Moïse een nieuwe regering geïnstalleerd. Aan het hoofd staat Joseph Jouthe. Opgeleid als bouwkundig ingenieur heeft hij tussen 1989 en 2006 in verschillende functies bij de Verenigde Naties gewerkt. Ook werkte hij als consultant voor internationale organisaties, zowel in Haïti als in het buitenland. In de periode 2017 – 2018 was hij minister van Milieu en speciaal adviseur voor onder andere Oenbare Werken.

Onder de twintig nieuwe ministers (slechts vier vrouwen) is één opvallende naam: Abner Septembre is benoemd tot minister van Milieu. In Haïti is Abner Septembre geen onbekende. Samen met zijn compagnon Yvon Faustin richtte hij in 1987 de Vereniging van Boeren van Vallue (Association des Paysans de Vallue) op. Het doel was, met de woorden van Septembre, ‘de ontwikkeling van een “groot werk” dat een daadwerkelijk bron van uiteenlopende mogelijkheden, een kwalitatief zichtbare verandering en geluk dat door iedereen gedeeld wordt zou zijn.’ Ofwel, een ontwikkelingsorganisatie van  de boerenbevolking zelf, gericht op het vergroten van hun welvaart en kansen. In ruim dertig jaar is de APV uitgegroeid tot een netwerk van zestig verschillende organisaties, gericht op onderwijs, landbouw, ecotoerisme, water, gezondheid en milieu. Bij gebrek aan overheidsdiensten hebben de inspanningen van de APV het dorp Vallue en omringende gehuchten aan veel collectieve voorzieningen geholpen.

En nu is de socioloog Septembre, zoon van een boerenfamilie uit Vallue, minister van Milieuzaken geworden. Hij zelf zei hierover: “Je kunt altijd zeggen dat jouw plaats niet hier is, dat het niet het juiste moment is. Maar ondertussen glijdt Haïti verder af richting de hel. Je moet iets doen. Ik ga iets doen en ik maak mijzelf geen illusies. Maar ik ga mijn best doen. De geschiedenis zal mijn handelen beoordelen.”

En ondertussen glijdt Haïti verder af. Dagelijks zijn er moorden en worden mensen gekidnapt. Maandag zorgden leden van de nationale politie voor paniek in de hoofdstad Port-au-Prince toen ze tijdens demonstraties in de lucht schoten en autobanden in brand staken. Gevraagd naar de reden verklaarden de agenten, van wie een deel in uniform, dat zij gerechtigheid eisen voor hun collega’s die tijdens carnaval door soldaten werden doodgeschoten. De politie demonstreert al enige tijd om het recht een vakbond te mogen oprichten. Dinsdag capituleerde de regering  en kondigde president Moïse aan dat de politie een vakbond mag vormen. Maar of de rust hiermee weerkeert is de vraag.

Le Nouvelliste, Alterpresse, website Mondialisation.ca

Gerelateerde berichten

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Aymara, migratieonderzoek en zelfreflectie in noord-Chili

Mijn naam is Mariela Miranda van Iersel, en zoals je uit mijn twee achternamen kunt afleiden, ben ik half Chileens en half Nederlands. Gemotiveerd door mijn ervaring als vrijwilliger in sociale integratieprogramma’s, vertrok ik in 2017 van het Chileense huis uit mijn kindertijd naar Nederland voor een interdisciplinaire bachelor in de sociale wetenschappen en economie. In de hoop verder te leren over maatschappelijke uitdagingen, en vooral ook dingen die ik dácht te weten in vraag te stellen, begon ik aan een master in ontwikkelingsstudies aan het International Institute of Social Studies (ISS). Deze opleiding hielp me de real-world uitdagingen die me aan het hart gaan te verbinden aan wetenschappelijke theorieën en beide verder te verkennen door middel van onderzoek.

Lees meer
Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

Uitzending Spoorloos 1 november over geroofde Argentijnse baby’s

De uitzending was woensdagavond 1 november, maar kan op Uitzending gemist worden teruggekeken. In de laatste uitzending van dit seizoen vertelt de in Nederland woonachtige Ana haar verhaal. Tien jaar geleden werd middels DNA-onderzoek vastgesteld dat zij tot de zogenaamde roofbaby’s behoort. Haar beide ouders zijn tijdens de Videla-dictatuur vermoord. Haar moeder was vijf maanden zwanger toen zij werd gearresteerd. Op één klein berichtje kort na haar arrestatie werd nooit meer iets van haar vernomen. Haar dochter Ana is geadopteerd, iets dat zij pas op 36-jarige leeftijd te horen kreeg.

Lees meer
agsdix-null

Politiek & Maatschappij

agsdix-null

Kunst & Cultuur

agsdix-null

Vrije tijd & Toerisme

agsdix-null

Economie & Ondernemen

agsdix-null

Milieu en Natuur

agsdix-null

Onderzoek & Wetenschap

Blijf op de hoogte

Adverteren op onze website?

Dat kan! Tegen een scherp tarief plaatsen wij uw advertentie.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang onze digitale nieuwsbrief met een overzicht van onze nieuwe artikelen.

Volg ons op social media

Wees als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en deel artikelen met uw netwerk.

Share This