Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Nieuwe spinnensoort ontdekt in Mexico

Datum : 12/04/2017
Land : Mexico

Nieuwe spinnensoort ontdekt in Mexico

In de Mexicaanse staat Baja California Sur hebben onderzoekers een nieuwe spinnensoort ontdekt. Volgens de onderzoekers gaat het om een abnormaal groot exemplaar. De spin is ook giftig, maar niet levensbedreigend voor de mens.

De spin werd Califorctenus cacachilensis gedoopt door de onderzoekers en kreeg zelfs een nieuw geslacht toebedeeld. Dat komt omdat de spin zo anders is dan alle andere reeds gekende spinnen. Hij werd ontdekt in bergachtig gebied in Mexico en is met gestrekte poten zo'n 10 centimeter groot.

De Califorctenus is familie van de kampspinnen. In die familie zit ook de heel agressieve en giftige Braziliaanse zwerfspin die ook voor de mens dodelijk kan zijn. De nieuwe spinnensoort is dat gelukkig niet: "Bijna alle spinnen zijn giftig, maar slechts weinigen zijn gevaarlijk voor de mens", aldus onderzoeker Jim Berrian.

Hij werd zelf gebeten door de Califorctenus tijdens het onderzoek in Mexico en leeft nog. "We hebben de giftigheid van het gif niet bestudeerd, maar de meeste kampspinnen zijn niet zo gevaarlijk als de Braziliaanse zwerfspin", zegt Berrian.

Er worden regelmatig nieuwe insecten- en spinnensoorten ontdekt, maar het blijft uitzonderlijk dat een spin zo groot is als de Califorctenus. Op dit moment zijn zo'n 1,1 miljoen soorten insecten en spinnen gekend bij onderzoekers, maar zij vermoeden dat er nog 2 tot 5 miljoen soorten op hun ontdekking wachten.

 

 

Bron : Newsmonkey
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug