Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Nieuwe tests op komst voor Zika-virus in Brazilië

Datum : 18/01/2016
Land : Brazilië

Nieuwe tests op komst voor Zika-virus in Brazilië

Het Braziliaanse ministerie voor Volksgezondheid zegt nieuwe tests aan het ontwikkelen te zijn die snel duidelijkheid kunnen geven over drie virussen, die allen door muggen worden verspreid: Zika, dengue en Chikungunya. Minister Marcelo Castro zegt dat zwangere vrouwen voorrang zullen krijgen bij de verspreiding van de tests. 

Brazilië zag de laatste tijd een grote stijging in de besmettingen met het Zika virus. Het virus kan voor zwangere vrouwen tot baby's met aangeboren afwijkingen leiden. Momenteel is er nog geen bestrijdingsmiddel voor Zika. Mensen wordt wel aangeraden geen stilstaand water regelmatig te verschonen, aangezien muggen zich hier voortplanten.

Castro heeft extra geld vrijgemaakt om de tests zo snel mogelijk te ontwikkelen. Het doel is om dit in een "record-tijd" te doen. Zekerheid over aanwezigheid van het virus versnelt de diagnose en maakt dat patienten eerder de juiste behandeling kunnen krijgen. 

Sinds oktober zijn er in Brazilië al zo'n 3500 baby's geboren met microcefalie, wat kan leiden tot een kleinere schedel en onderontwikkelde hersenen. In 2014 werden slechts 150 gevallen van microcefalie geconstateerd. 

Ook in de Verenigde Staten is het eerste geval van hersenschade bij een baby door Zika vastgesteld. De baby werd geboren in Oahu, Hawaii. De moeder heeft het virus waarschijnlijk opgelopen in Brazilië, waar ze in mei 2015 woonde. 

De Verenigde Staten raden zwangere vrouwen af om naar Latijns-Amerikaanse landen waar Zika geconstateerd is te reizen. Deze waarschuwing geldt voor Brazilië, Colombia, El Salvador, Frans Guyana, Guatemala, Haiti, Honduras, Martinique, Mexico, Panama, Paraguay, Suriname, Venezuela en Puerto Rico. 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug