Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Nieuwe wespensoorten ontdekt in Ecuador

Datum : 14/05/2014
Land : Ecuador

Nieuwe wespensoorten ontdekt in Ecuador

Wetenschappers hebben in Ecuador 24 nieuwe wespensoorten ontdekt, die rupsen 'mummificeren' met hun eitjes. De wespen leven in de nevelwouden van Ecuador en leggen hun eitjes in het lichaam van plantenetende rupsen. De larven die vervolgens in het lijf van de rupsen groeien, zorgen ervoor dat de dieren krimpen, sterven en mummificeren. Dat melden Amerikaanse en Braziliaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift ZooKeys.

De wetenschappers ontdekten de nieuwe wespensoorten tijdens expedities in een nevelwoud op de oostelijke hellingen van het Andesgebergte. Ze slaagden erin om 24 nieuwe soorten te beschrijven, die allemaal eitjes leggen in de lichamen van rupsen. Doordat de larven die uit de eitjes komen, voeding onttrekken aan het lichaam van de rupsen, krimpen de dieren en veranderen ze in een soort mummies. De larven maken vervolgens hun cocons in de gemummificeerde lichamen van hun gestorven gastheren.

"Het gaat om zeer kleine organismen, de wespen hebben een lengte van maar vier tot negen millimeter", verklaart hoofdonderzoeker Scott Shaw van de Universiteit van Wyoming op nieuwssite ScienceDaily.  Volgens Shaw hebben de rupsen een belangrijke functie in het nevelwoud. "Het doden en mummificeren van rupsen klinkt slecht, maar de wespen helpen om de populatie van plantetende rupsen te controleren. Daarmee zorgen ze ervoor dat de biodiversiteit in het nevelwoud op peil blijft."

De 24 nieuw ontdekte wespensoorten zijn vernoemd naar beroemde tv-persoonlijkheden en zangeressen, waaronder de Colombiaanse zangeres Shakira.

Bron : ANP, NU.nl
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug